‘Αρθρα και Ενημέρωση

Άμεση ενημέρωση και χρήσιμα θέματα που σας αφορούν.

Διαδικασία Έξωσης ενοικιαστή: Χρόνος και κόστος

Διαδικασία Έξωσης ενοικιαστή: Χρόνος και κόστος

  • 27 Ιουνίου 2017
  • e-nomika
  • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδικασία Έξωσης ενοικιαστή: Χρόνος και κόστος

Γράφει ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Το φαινόμενο  όπου ο ενοικιαστής δεν πληρώνει ενοίκιο είναι πολύ συχνό τα τελευταία έτη στη χώρα μας. Τα αιτία αποδίδονται στην οικονομική κρίση, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί στρατηγικοί απατεώνες που κατά συνήθεια νοικιάζουν ένα σπίτι ή μια επαγγελματική στέγη με σκοπό να μη πληρώνουν ενοίκιο ή να πληρώνουν ότι ποσό αυτοί θέλουν, ανεξαρτήτως του συμφωνημένου ενοικίου.

Η διαδικασία της έξωσης απαιτεί κόστος για τον ιδιοκτήτη, αλλά αποτελεί αναγκαία οδό για να επανακτήσει νόμιμα τη χρήση του ακινήτου του. Ο χρόνος που απαιτείται ορίζεται σε λιγότερο από δύο μήνες καθώς η διαδικασία είναι σύντομη μέσω της αίτησης για διαταγή έξωσης (διαταγή αποδόσεως μισθίου) στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής.

Βήμα 1ο:  Αποστολή εξωδίκου με δικαστικό επιμελητή στο οποίο ο ενοικιαστής καλείται να καταβάλει τα οφειλόμενα ενοίκια εντός ορισμένης προθεσμίας.

Σημειώνεται, ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ενοικιαστής συμβιβάζεται και πληρώνει τα ενοίκια φοβούμενος τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν καταβάλει η διαδικασία για την έξωση προχωράει ως ακολούθως:

Βήμα 2ο:  Έκδοση Διαταγής αποδόσεως χρήσης μισθίου (Διαταγή Έξωσης Ενοικιαστή). Η εν λόγω διαταγή εκδίδεται σύντομα σε περίπου δύο εβδομάδες και διατάσσει τον ενοικιαστή να παραδώσει τη χρήση στον ιδιοκτήτη. Παράλληλα με τη διαταγή αυτή μπορούν να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα ενοίκια καθώς και δαπάνες ύδρευσης και ηλεκτρισμού που ενδέχεται να μην έχει πληρώσει ο ενοικιαστής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ενοικιαστής υποχωρεί και παραδίδει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη, άλλως θα πρέπει να επιδιωχθεί αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης.

Βήμα 3ο: Αναγκαστική έξωση: Σε αυτή την περίπτωση ο δικαστικός επιμελητής προβαίνει σε έξωση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ενοικιαστή και ο ιδιοκτήτης αλλάζει κλειδαριά στο ακίνητο (κατοικία ή επαγγελματική στέγη) στερώντας νόμιμα από τον ενοικιαστή την πρόσβαση.

Το κόστος της διαδικασίας ποικίλει αναλόγως των βημάτων που θα ακολουθηθούν καθώς και αναλόγως του ποσού του ενοικίου που έχει συμφωνηθεί το οποίο καθορίζει τη αρμοδιότητα του δικαστηρίου (Ειρηνοδικείο ή Πρωτοδικείο)

Για περισσότερες πληροφορίες ή ανάληψη της διαδικασίας έξωσης μπορείτε να απευθύνεστε στο δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο 2392 181 200 (εξυπηρετούμε Θεσσαλονίκη και Περαία) και ένας δικηγόρος για εξώσεις θα χειριστεί την υπόθεση σας με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Tags: , , , , , , , ,