ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Εμπορικό Σήμα (trademark)

Το εμπορικό σήμα (trademark) είναι η ταυτότητα της επιχείρησης και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή.

Εμπορικό Σήμα (trademark) Κατοχύρωση εμπορικού σήματος Θεσσαλονίκη 7

Εμπορικό Σήμα (trademark) Κατοχύρωση εμπορικού σήματος Θεσσαλονίκη

Σε περίπτωση που ψάχνετε έναν δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη ή Αθήνα για οτιδήποτε αφορά το εμπορικό σήμα( trademark) και την κατοχύρωση του τότε μπορείτε να εμπιστευτείτε τους δικηγόρους του e-nomika.

Το δίκαιο της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας θωρακίζει τα δικαιώματα εκείνα που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης ή του επαγγελματία και την δημιουργία ισχυρής και σταθερής εικόνας στον καταναλωτή.

Το εμπορικό σήμα (trademark) είναι η ταυτότητα της επιχείρησης και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή. Η κατοχύρωση του με επίσημη καταχώρηση είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση που θεμελιώνει τη σχέση της με τον καταναλωτή μέσω ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, το branding αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας πελάτης την υπηρεσία που του παρέχεται, τι συνειρμούς κάνει δηλαδή όταν ακούσει το όνομα – brandname, μιας εταιρίας.

Είναι αυτό που διαφοροποιεί μία εταιρία από μία άλλη. Είναι αυτό που μας λέει τι να προσδοκούμε από μία εταιρία.

Συνοπτικά η κατοχύρωση του trademark μια επιχείρησης:

  • Προστατεύει την επιχείρηση και την φήμη της από αντιγραφή
  • Βάζει τα θεμέλια για ανάπτυξη της επιχείρησης μέσω υποκαταστημάτων ή franchise
  • Προσθέτει αξία στην επιχείρηση

Εμπορικό Σήμα (trademark) Κατοχύρωση εμπορικού σήματος Θεσσαλονίκη

Δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για κατοχύρωση του εμπορικού σας σήματος

Περιεχόμενα Απόκρυψη

Τι είναι το εμπορικό σήμα ;

Το εμπορικό σήμα αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που προέρχεται από συγκεκριμένη επιχείρηση. Ως σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε ένδειξη γραφικής παράστασης (λογότυπο, λέξεις, απεικονίσεις, σχέδια, γράμματα, αριθμοί, ονόματα φυσικών προσώπων, σλόγκαν, τοπωνύμια κλπ.) που είναι ικανή να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες από αντίστοιχα άλλων επιχειρήσεων.

Με άλλα λόγια είναι το «σύμβολο» διάκρισης μια επιχείρησης, μέσω του οποίου την αναγνωρίζει το καταναλωτικό κοινό και την διακρίνει από άλλες συναφείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.  Κατοχύρωση με απλά λόγια μπορεί να γίνει σε κάθε προϊόν πνευματικής ιδιοκτησία που μπορεί να παράγει πνευματικά δικαιώματα. Έτσι ενδεικτικά μπορεί να κατοχυρωθεί το λογότυπο της επιχείρησης, μια ιστοσελίδα, ένα μοναδικό σχέδιο και φυσικά το όνομα της επιχείρησης.

Γιατί θα πρέπει να κατοχυρώσετε το εμπορικό σήμα της επιχείρησής σας;

Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος της επιχείρησής σας είναι η ειδοποιός διαφορά του σήματος από τα διακριτικά γνωρίσματα προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν λογίζονται ως σήματα και είναι αυτή που σας προσφέρει ένα απόλυτο και αποκλειστικό δικαίωμα στο σήμα.

Μάλιστα η πράξη κατοχύρωσης στο Μητρώο Σημάτων αποτελεί συστατική πράξη και το χρονικό σημείο της καταχώρησης είναι αυτό που γεννάται και το πλήρες δικαίωμα στο σήμα και η προστασία αυτού. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το σήμα είναι η επωνυμία της επιχείρησης και με την κατοχύρωση του εξασφαλίζεται η μοναδικότητα και η φήμη που έχει χτίσει ή πρόκειται να χτίσει η επιχείρηση στην αγορά.

Σκοπός του σήματος είναι η ταύτιση του με το παραγόμενο προϊόν ή υπηρεσία και η εντύπωση του σήματος στο καταναλωτικό κοινό.

Ειδικότερα, σήμερα όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις επιθυμούν οι καταναλωτές να ταυτίζουν το προϊόν με το σήμα και να εδραιώνουν με αυτό τον τρόπο την θέση τους στη αγορά. Ένα κατοχυρωμένο καλό σήμα διευκολύνει την αναζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών, διευρύνει τον κύκλο των πελατών  και συμβάλλει στην συγκράτηση των παλαιών.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι απαραίτητη η κατοχύρωση του σήματος μιας επιχείρησης εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόδοση ταυτότητας στο προϊόν ή στην υπηρεσία διακρίνοντάς το από πλήθος ομοειδών προϊόντων ή υπηρεσιών.

Παράλληλα το σήμα αποτελεί και μια εγγύηση ότι όλα τα προϊόντα  ή οι παρεχόμενες υπηρεσίες που φέρουν το εν λόγω σήμα έχουν κατασκευαστεί ή παρασχεθεί υπό τον έλεγχο μιας επιχείρησης η οποία εγγυάται την ποιότητά τους. Σημαντική είναι επίσης και η διαφημιστική σημασία του σήματος μέσω της οποίας μπορεί μια επιχείρηση να γίνει ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.

Πότε μπορεί να κατοχυρωθεί ένα εμπορικό σήμα και ποια στοιχεία το κάνουν άξιο κατοχύρωσης;

Για να είναι δεκτικό κατοχύρωσης ένα σήμα αυτό θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) Η μη ύπαρξη όμοιου ή παρόμοιου ηχητικού σήματος καταχωρημένου στο μητρώο σημάτων το οποίο να αφορά όμοια ή παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες.

Β) Θα πρέπει το σήμα να μην αποτελείται από λέξεις ή σύμβολα τα οποία είναι περιγραφικά της  παρεχόμενης υπηρεσίας ή του παραγόμενου προϊόντος . Επίσης να μην αναφέρονται στην ποσότητα, στην ποιότητα, στην αξία, και στην προέλευση των παρεχόμενων υπηρεσιών ή των παραγόμενων προϊόντων.

Γ) Θα πρέπει να έχει διακριτική δύναμη, ήτοι να μπορούν οι καταναλωτές να διακρίνουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που φέρουν το εν λόγο σήμα προέρχονται από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτό επιτυγχάνεται με την αποφυγή κοινόχρηστων λέξεων ή συμβόλων.

Δ) Να μην αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη.

Ε) Να μην παραπλανά το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας το σύγχυση ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Ποιες οι κατηγορίες εμπορικών σημάτων;

Με τον Ν. 4679/2020 εισήχθησαν οι πρόσφατες τροποποιήσεις για τα εμπορικά σήματατα οποίαδιακρίνονται πλέον οι εξής κατηγορίες σημάτων:

  1. Τα λεκτικά σήματα
  2. Τα απεικονιστικά σήματα
  • Σήματα τρισδιάστατου σχήματος
  1. Σήματα θέσης
  2. Σήματα μοτίβου
  3. Σήματα ενός ή και περισσότερων χρωμάτων
  • Σήματα κίνησης
  • Σήματα ήχου
  1. Ολογραφικά σήματα
  2. Οπτικοακουστικά σήματα

Με τον νέο νόμο που εφάρμοσε την κοινοτική Οδηγία η γραφική παράσταση των σημάτων παύει πλέον να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του σήματος. Επίσης, εισάγει και τον νέο θεσμό σημάτων στο άρθρο 56, τα λεγόμενα σήματα πιστοποίησης για τα οποία τηρείται ειδικό μητρώο και με αυτά παρέχονται πιστοποιήσεις όσον αφορά το υλικό, τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος ή της παροχής υπηρεσιών, την ποιότητα ή οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά (εξαιρουμένης της γεωγραφικής προέλευσης τους) με βάση τα οποία η επιχείρηση θέλει να τα διακρίνει από άλλα ομοειδή που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ποιες είναι οι κλάσεις σημάτων;

Οι κλάσεις είναι οι κατηγορίες που ταξινομούνται τα σήματα ανάλογα με το είδος του προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας τους. Αυτές συνολικά ανέρχονται σε 45 και είναι οι εξής όπως παρατίθενται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Κλάση1:Χηµικά προϊόντα προοριζόμενα για τη βιοµηχανία, τις επιστήµες, τη φωτογραφία, καθώς και για τη γεωργία, την κηπουρική και τη δασοκοµία. Ακατέργαστες συνθετικές ρητίνες, ακατέργαστα πλαστικά υλικά. Λιπάσµατα (φυσικά ή χηµικά). Μίγµατα για πυροσβεστήρες. Μέσα βαφής (σκληρύνσεως) και χηµικάπαρασκευάσµατα για τη συγκόλληση µετάλλων. Χηµικές ουσίες για τη συντήρηση τροφίμων. Ύλες βυρσοδεψίας. Κόλλες βιοµηχανικής χρήσης.

Κλάση 2: Χρώματα, βερνίκια, λάκες· Μέσα προφυλάξεως κατά της σκωρίας και μέσα συντηρήσεως ξύλου. Χρωστικές ουσίες. Αντιδιαβρωτικές ουσίες. Ακατέργαστες φυσικές ρητίνες. Μέταλλα σε φύλλα (ελάσματα) και σε μορφή σκόνης για χρήση σε εργασίες βαφής, στη διακόσμηση, την τυπογραφία και την τέχνη.

Κλάση3: Λευκαντικά παρασκευάσματα και άλλες ουσίες για πλύσιμο· Παρασκευάσματα καθαρισμού, στίλβωσης, αφαίρεσης λίπους και απόξεσης. Μη φαρμακευτικά σαπούνια. Είδη αρωματοποιίας, αιθέρια έλαια, μη φαρμακευτικά καλλυντικά, μη φαρμακευτικές λοσιόν για τα μαλλιά. Μη φαρμακευτικές οδοντόκρεμες.

Κλάση4: Βιοµηχανικά έλαια και γράσα. Λιπαντικά. Συνθέσεις για την απορρόφηση, εµποτισµό, και στερέωση σκόνης. Καύσιµα (συµπεριλαµβανοµένων και των καυσίµων για κινητήρες) και φωτιστικές ουσίες. Κεριά και φιτίλια φωτισµού.

Κλάση 5: Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά και κτηνιατρικά παρασκευάσματα· Παρασκευάσματα υγιεινής για ιατρικές χρήσεις· Διαιτητικές τροφές και ουσίες προσαρμοσμένες για φαρμακευτική ή κτηνιατρική χρήση, βρεφικές τροφές. Συμπληρώματα διατροφής για τον άνθρωπο και τα ζώα· Έμπλαστρα, υλικά επιδέσμων. Υλικά σφραγίσεως δοντιών και οδοντιατρικό κερί. Απολυμαντικά. Παρασκευάσματα για την καταπολέμηση επιβλαβών ζώων και ζωυφίων· Μυκητοκτόνα, παρασιτοκτόνα

Κλάση 6: Κοινά μέταλλα και κράματα αυτών, μεταλλεύματα. Μεταλλικά υλικά οικοδομών και κατασκευών. Λυόμενες μεταλλικές κατασκευές. Συρματόσκοινα και μεταλλικά σύρματα μη ηλεκτροφόρα. Μικρά είδη σιδηρικών. Χρηματοκιβώτια. Μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια για αποθήκευση ή μεταφορά.

Κλάση 7: Μηχανές και µηχανήµατα κατεργασίας. Κινητήρες (εκτός των κινητήρων χερσαίων οχηµάτων). Συµπλέκτες και εξαρτήµατα µεταδόσεως κινήσεως (εκτός αυτών που προορίζονται για χερσαία οχήµατα). Γεωργικά µηχανήµαταεξαιρουµένων των χειροκινήτων. Εκκολαπτικές µηχανές. Αυτόµατοι πωλητές.

Κλάση 8: Εργαλεία και συσκευές (χειροκίνητες)· Όργανα κοπής, Μαχαιροπήρουνα· Αιχμηρά όπλα· Ξυράφια

Κλάση 9: Συσκευές και όργανα επιστηµονικά, ναυτικά, τοπογραφικά, φωτογραφικά, κινηµατογραφικά, οπτικά, ζύγισης, µέτρησης, σηµατοδότησης, ελέγχου (επίβλεψης), διάσωσης και εκπαίδευσης. Συσκευές και όργανα για την µεταφορά, διανοµή, µετατροπή, συσσώρευση, ρύθµιση ή έλεγχο του ηλεκτρικού ρεύµατος. Συσκευές για την εγγραφή, τη µετάδοση, την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας. Μέσα αποθήκευσης μαγνητικών δεδοµένων, δίσκοι εγγραφών. Σύµπυκνοι δίσκοι ήχου, ψηφιακοί βιντεοδίσκοι και άλλα ψηφιακά µέσα εγγραφής. Μηχανισµοί µε κερµατοδέκτη. Ταµειακές µηχανές, αριθµοµηχανές, εξοπλισµός για την επεξεργασία δεδοµένων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Λογισµικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συσκευές πυρόσβεσης.

Κλάση 10: Συσκευές και εργαλεία χειρουργικά, ιατρικά, οδοντιατρικά και κτηνιατρικά· Τεχνητά μέλη, μάτια και δόντια· Ορθοπεδικά είδη· Υλικό χειρουργικών ραμμάτων· Θεραπευτικές και βοηθητικές διατάξεις προσαρμοσμένες για αναπήρους· Συσκευές μασάζ· Συσκευές, διατάξεις και είδη για το θηλασμό βρεφών· Συσκευές, διατάξεις και είδη για σεξουαλική δραστηριότητα

Κλάση 11: Συσκευές και συστήµαταφωτισµού, θέρµανσης, παραγωγής ατµού, µαγειρέµατος, ψύξης, αποξήρανσης, αερισµού, υδροδότησης και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Κλάση 12: Οχήµατα. Μηχανήµατα κινήσεως στην ξηρά, τον αέρα ή το νερό.

Κλάση 13: Πυροβόλα όπλα. Πυροµαχικά και βλήµατα. Εκρηκτικές ύλες. Πυροτεχνήµατα.

Κλάση 14: Πολύτιμα μέταλλα και κράματα αυτών. Κοσμήματα, είδη χρυσοχοΐας, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι. Είδη ωρολογοποιίας και άλλα χρονομετρικά όργανα.

Κλάση 15: Μουσικά όργανα.

Κλάση 16: Χαρτί, χαρτόνι. Έντυπο υλικό. Υλικό βιβλιοδεσίας. Φωτογραφίες. Χαρτικά και είδη γραφείου, εκτός επίπλων. Κόλλες για χαρτικά ή οικιακές χρήσεις. Υλικά για καλλιτέχνες και υλικά σχεδίου. Πινέλα ζωγραφικής. Υλικά διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Πλαστικά φύλλα, μεμβράνες και τσάντες για περιτύλιγμα και συσκευασία. Τυπογραφικά στοιχεία, στερεότυπα (κλισέ).

Κλάση 17: Ακατέργαστα και ημικατεργασμένα καουτσούκ, γουταπέρκα, ελαστικό κόμμι, αμίαντος, μαρμαρυγίας (μίκα) και υποκατάστατα των παραπάνω υλικών. Πλαστικά και ρητίνες σε εξωθημένη μορφή για χρήση στη βιομηχανία. Υλικά έμφραξης, στεγανοποίησης και μόνωσης. Εύκαμπτοι σωλήνες, αγωγοί και μάνικες, όχι από μέταλλο.

Κλάση 18: Δέρμα και απομιμήσεις δέρματος· Δέρματα ζώων και δορές· Αποσκευές και τσάντες μεταφοράς· Ομπρέλες και αλεξήλια· Ράβδοι περιπάτου· Μαστίγια, ιπποσκευές και είδη σελοποιίας· Περιλαίμια, λουριά και είδη ένδυσης για ζώα

Κλάση 19: Υλικά κατασκευών, µη µεταλλικά. Μη µεταλλικοίάκαµπτοι σωλήνες οικοδοµών. Άσφαλτος, πισσάσφαλτος και ορυκτή άσφαλτος. Λυόµενες µη µεταλλικές κατασκευές. Μνηµεία µη µεταλλικά.

Κλάση 20: Έπιπλα, καθρέφτες, πλαίσια (κορνίζες). Ακατέργαστα ή ημικατεργασμένακόκκαλα,κέρατα,κόκκαλα φάλαινας ή μαργαριτοφόρα όστρακα. Ταρταργούγα. Σηπιόλιθος. Κίτρινο κεχριμπάρι. Εμπορευματοκιβώτια, μη μεταλλικά, για αποθήκευση ή μεταφορά.

Κλάση 21: Μικρά σκεύη και δοχεία οικιακής και μαγειρικής χρήσης· Χτένια και σφουγγάρια· Βούρτσες (εκτός πινέλων)· Υλικά ψηκτροποιίας· Είδη καθαρισμού· Ακατέργαστο ή ημικατεργασμένο γυαλί, εκτός της οικοδομικής υάλου· Είδη υαλουργίας, πορσελάνη και φαγεντιανά

Κλάση 22: Σχοινιά και σπάγκοι· Υλικά παραγεμίσματος, εκτός χαρτιού, χαρτονιού, καουτσούκ και πλαστικών· Ακατέργαστες υφαντικές ίνες και υποκατάστατα αυτών· Σκηνές και τεντόπανα (μουσαμάδες)· Δίχτυα· Ιστία· Σάκοι για τη μεταφορά και αποθήκευση υλικών χύδην· Τέντες από ύφασμα ή συνθετικά υλικά

Κλάση 23: Υφαντουρνικάνήµατα και κλωστές.

Κλάση 24: Υφάσματα και υποκατάστατα αυτών· Λευκά είδη οικιακής χρήσης· Κουρτίνες από ύφασμα ή πλαστικό

Κλάση 25: Ενδύµατα, υποδήµατα, είδη πιλοποιίας.

Κλάση 26: Δαντέλες και κεντήματα, κορδέλες και σιρίτια· Κουμπιά, αγκράφες και κόπιτσες, καρφίτσες και βελόνες· Τεχνητά άνθη· Διακοσμητικά για τα μαλλιά· Ψεύτικα μαλλιά

Κλάση 27: Τάπητες, ψάθες, χαλάκια, λινοτάπητες και άλλα είδη επίστρωσης δαπέδων. Επενδύσεις τοίχων όχι από ύφασµα.

Κλάση 28: Παιχνίδια και αθύρματα· Είδη γυμναστικής και αθλητισμού· Διακοσμητικά χριστουγεννιάτικων δέντρων· Συσκευές παιχνιδιών βίντεο

Κλάση 29:Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και κυνήγι. Εκχυλίσµατα κρέατος. Φρούτα και λαχανικά διατηρηµένα (κονσέρβες), κατεψυγµένα, αποξηραµένα και µαγειρεµένα. Ζελέ, μαρµελάδες, κοµπόστες. Αβγά. Γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα. Έλαια και λίπη βρώσιµα.

Κλάση 30: Καφές, τσάι, κακάο, υποκατάστατα καφέ. Ρύζι. Ταπιόκα και σάγο (αλεύρι κολλαρίσµατος). Άλευρα και παρασκευάσµατα από δηµητριακά. Άρτος, γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής. Παγωτά. Ζάχαρη, µέλι, σιρόπι µελάσας. Μαγιά, µπέϊκινπάουντερ. Αλάτι. Μουστάρδα. Ξίδι, σάλτσες (καρυκεύµατα). Μπαχαρικά. Πάγος.

Κλάση 31: Νωπά και ακατέργαστα προϊόντα, γεωργικά, υδατοκαλλιέργειας, κηπουρικά και δασοκομικά· Ζώντα ζώα· Νωπά φρούτα και λαχανικά, νωπά βότανα· Φυσικά φυτά και άνθη· Τρόφιμα και ροφήματα για ζώα· Βύνη· Ακατέργαστοι και μη επεξεργασμένοι σπόροι δημητριακών και σπόροι για σπορά· Βολβοί, φυντάνια και σπόροι για φύτεμα

Κλάση 32: Ζύθος. Μεταλλικά και αεριούχα νερά και άλλα µη οινοπνευµατώδη ποτά. Ποτά φρούτων και χυµοί φρούτων. Σιρόπια και άλλα παρασκευάσµατα για ποτοποιία.

Κλάση 33: Οινοπνευματώδη ποτά (εκτός ζύθου).

Κλάση 34: Καπνός. Είδη για καπνιστές. Σπίρτα.

Κλάση 35: Διαφήμιση. Διοίκηση επιχειρήσεων. Διαχείριση επιχειρήσεων. Εργασίες γραφείου.

Κλάση 36: Ασφάλειες. Χρηµατοπιστωτικές υποθέσεις. Νοµισµατικές υποθέσεις. Κτηµατοµεσιτικές υποθέσεις.

Κλάση 37: Οικοδομικές εργασίες. Επισκευές. Υπηρεσίες εγκαταστάσεων.

Κλάση 38: Τnλεπικοινωνίες.

Κλάση 39: Μεταφορές. Συσκευασία και αποθήκευση εμπορευμάτων. Οργάνωση ταξιδίων.

Κλάση 40: Επεξεργασία υλικών.

Κλάση 41: Εκπαίδευση. Επιµόρφωση (επαγγελµατική κατάρτιση). Ψυχαγωγία. Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κλάση 42: Τεχνολογικές και επιστηµονικές υπηρεσίες και σχετικές υπηρεσίες έρευνας και σχεδιασµού. Υπηρεσίες βιοµηχανικής ανάλυσης και έρευνας. Σχεδιασµός και ανάπτυξη υλισµικού και λογισµικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κλάση 43: Υπηρεσίες παροχής διατροφής και ποτών. Υπηρεσίες προσωρινής κατάλυσης.

Κλάση 44: Ιατρικές υπηρεσίες. Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες φροντίδας και υγιεινής για ανθρώπους και ζώα. Αγροτικές, φυτοκομικές και δασοκομικές υπηρεσίες.

Κλάση 45: Νομικές υπηρεσίες· Υπηρεσίες ασφαλείας για τη φυσική προστασία της υλικής ιδιοκτησίας και των προσώπων· Υπηρεσίες προσωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα προσφερόμενες απο τρίτους προς κάλυψη ατομικών αναγκών

Το εμπορικό σήμα μια επιχείρησης μπορεί να μετέχει και σε περισσότερες της μίας κλάσεις. Η επιχείρηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελής με την επιλογή της/των κλάσης/σεων δεδομένου ότι αυτή θα καθορίσει και το πεδίο προστασίας του δικαιώματος στο σήμα, αφού αυτό θα δεσμεύει μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται στις ίδιες κλάσεις. Από την στιγμή της κατάθεσης του φακέλου του σήματος δεν είναι δυνατή κάποια επιπλέον προσθήκη κλάσης και η όποια μεταβολή θα πρέπει να γίνει με εκ νέου κατάθεση αίτησης και πληρωμής παράβολου.

Εθνικό, κοινοτικό και διεθνές εμπορικό σήμα.

Κόστος και διαδικασία κατοχύρωση εμπορικού σήματος trademark λογότυπου

Οι επιχειρήσεις ανάλογα με το που απευθύνονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους κατοχυρώνουν το σήμα τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αντίστοιχα. Έτσι όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται και διαθέτει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της μόνο στην Ελλάδα θα προβεί σε κατοχύρωση εθνικού σήματος.

Αν όμως διαθέτει τα προϊόντα της και σε χώρες της ΕΕ ή έχει βλέψεις να επεκταθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά τότε θα προβεί σε κατοχύρωση κοινοτικού σήματος και αντίστοιχα η εταιρία που διαθέτει τα προϊόντα στη διεθνή αγορά θα προβεί στην κατοχύρωση διεθνούς σήματος.

Η διαδικασία κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος αρχίζει με την κατάθεση και ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση του σήματος στο Ειδικό Βιβλίο σημάτων κατόπιν διενέργειας του απαιτούμενου ελέγχου νομιμότητας. Από την στιγμή της εγγραφής του σήματος στο βιβλίο κατοχυρώνεται και το δικαίωμα στο σήμα, το οποίο προστατεύεται αναδρομικά από την στιγμή της κατάθεσης της αίτησης.

Ανάλογα με το ποιο από τα τρία σήματα επιθυμεί μια επιχείρηση να κατοχυρώσει διαφέρει η διαδικασία και το κόστος. Στον παρακάτω πίνακα διαφαίνεται η διαδικασία και το κόστος για καθένα από αυτά:

 

 

Πανελλαδική κατοχύρωση

Εθνικό σήμα

(παράβολο 100-120€ και + 20€ για κάθε επιπλέον κλάση)

 

 

 

 

Δήλωση κατάθεσης σήματος στην Διεύθυνση Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η οποία θα περιέχει:

·        Στοιχεία του καταθέτη

·        Αίτηση κατοχύρωσης του σήματος

·        Αναπαράσταση του σήματος

·        Αναγραφή των προϊόντων ή των υπηρεσιών που θα φέρουν το σήμα ταξινομημένα κατά κλάση

 

 

 

 

 

Πανευρωπαϊκή κατοχύρωση σήματος

Ευρωπαϊκό/Κοινοτικό σήμα

(παράβολο  850€ με πρωτη κλάση +50€ για 2η κλάση και + 150 € για κάθε επόμενη κλάση πέραν των 2)

 

Αίτηση κατοχύρωσης σήματος στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) η οποία περιέχει:

·        Έντυπο αίτησης

·        Στοιχεία κατόχου

·        Αναπαράσταση του σήματος

·        Κατάλογος προϊόντων ή υπηρεσιών που το φέρουν

Στη συνέχεια η υπηρεσία κάνει έναν τυπικό και κατ’ ουσίαν έλεγχο εξετάζοντας αν συντρέχει κάποιος λόγος απαραδέκτου και ακολουθεί η δημοσίευση της αίτησης. Αν παρέλθουν τρείς μήνες από την δημοσίευση της απόφασης και κανένας ενδιαφερόμενος δεν ασκήσει ανακοπή κατά αυτής τότε με την παρέλευση αυτών των μηνών το σήμα καταχωρείται και δημοσιεύεται η απόφαση κατοχύρωσης.

 

 

 

Διεθνές σήμα (παράβολο για την πρώτη εκδοχή 15€ , για την δεύτερη 300€ και στη συνέχεια 653 ελβετικά φράγκα αν πρόκειται για ασπρόμαυρο σήμα και 903 ελβετικά φράγκα αν πρόκειται για έγχρωμο σήμα. Περαιτέρω το κάθε κράτος δύναται να θεσπίζει επιπλέον καταβολή τελών με βάση την διαδικασία κατοχύρωσης όπως αυτή προβλέπεται στη δική του έννομη τάξη)

Ο αιτών με την κατάθεση μίας μόνη αίτησης στην WIPO (WordIntellectualPropertyOrganization) με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας.

·        Κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Εμπορίου ή στο σχετικό γραφείο εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά οπού αυτό θα τον μεταβιβάσει στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων εντός 2μηνης προθεσμίας.

Εναλλακτικά, στην απευθείας κατάθεση του φακέλου στο Κοινοτικό Γραφείο Σημάτων προκειμένου το τελευταίο να το μεταβιβάσει στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων και το τελευταίο θα πρέπει να το διαβιβάσει στα εθνικά γραφεία των χωρών που ενδιαφέρουν τον αιτούντα.

·        Έπειτα ακολουθείται η εκάστοτε εθνική νομοθεσία κάθε κράτους για τα σήματα.

Σημείωση : Με την κατοχύρωση ενός διεθνούς σήματος αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός υπερεθνικού σήματος αλλά την κατοχύρωσή του και σε κάποια άλλα κράτη που θα επιλέξει ο αιτών και τα οποία θα πρέπει να ανήκουν σε κάποια από τα 78 κράτη που υπέγραψαν την Συνθήκη της Μαδρίτης.

Το δικαίωμα στο σήμα και πως προστατεύεται ο κάτοχος από αντιγραφή;

Το δικαίωμα στο σήμα είναι αποκλειστικό δικαίωμα που παρέχεται στον δικαιούχο και συνίσταται στην χρήση του σήματος, στην τοποθέτησή του επί των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών προκειμένου να τα διακρίνει και να τα χαρακτηρίζει από άλλα ομοειδή, στην έκθεση του σήματος στα περικαλύμματα και στις συσκευασίες των εμπορευμάτων, τοποθέτησή του επί του χαρτιού αλληλογραφίας, των τιμολογίων ή των καταλόγων, αγγελιών και σε κάθε άλλου είδους διαφημίσεις καθώς επίσης και  σε όποιο άλλο έντυπο υλικό προορισμένο να χρησιμοποιείται με ηλεκτρικά, οπτικοακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Η απαρίθμηση των τρόπων χρήσης που θέτει ο νόμος είναι ενδεικτική και μπορούν να προστεθούν και άλλοι σε αυτούς. Έτσι απαγορεύεται σε οποιοδήποτε τρίτο να χρησιμοποιεί το κατοχυρωμένο σήμα του δικαιούχο για ομοειδή προϊόντα ή υπηρεσίες.

Επίσης, ο δικαιούχος του σήματος δύναται να απαγορέψει τη χρήση σήματος που αποτελεί παραποίηση ή απομίμηση του σήματός του. Ειδικότερα, όταν πρόκειται:

α) για σήμα ταυτόσημο που χαρακτηρίζει ταυτόσημα προϊόντα ή υπηρεσίες

β) σήματος ταυτόσημου που διακρίνει παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας στο καταναλωτικό κοινό,

γ) σήματος παρόμοιου που διακρίνει ταυτόσημα προϊόντα ή υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας στο καταναλωτικό κοινό και

δ) σήματος παρόμοιου που διακρίνει παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας στο καταναλωτικό κοινό. Συνεπώς, ο δικαιούχος μπορεί να στραφεί κατά οποιουδήποτε που χρησιμοποιεί το σήμα του χωρίς την συγκατάθεσή του ή εξουσίες που απορρέουν από αυτό. Μπορεί ακόμη να στραφεί και κατά μεταγενέστερου κατατεθειμένου σήματος υπό την προϋπόθεση του κινδύνου σύγχυσης για το καταναλωτικό κοινό.

Για την κρίση αν όντως δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης στο καταναλωτικό κοινό θα ληφθούν υπόψιν στοιχεία όπως η ένταση της χρησιμοποίησης του σήματος, το είδος των διακρινόμενων προϊόντων κλπ.

Αν πρόκειται για σήμα φήμης η χρήση του μεταγενέστερα ακόμη και σε ανόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες που προσπορίζει σε αυτόν που το χρησιμοποιεί χωρίς εύλογη αιτία αθέμιτο όφελος ή βλάπτει την φήμη του κατοχυρωμένου σήματος τότε ο δικαιούχος του σήματος φήμης μπορεί να απαγορεύσει την χρήση του σήματος ακόμη και για ανόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες.

Ποιες δυνατότητες έχει ο δικαιούχος  που προσβάλλεται το δικαίωμα του στο σήμα;

Ο δικαιούχος προστατεύεται τόσο με τον νόμο για τα σήματα όσο και με τον νόμο περί του αθέμιτου ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος για τα σήματα εισάγει ειδική αδικοπρακτική ευθύνη του τρίτου έναντι του δικαιούχου με την άσκηση αγωγής ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικάζει κατά την τακτική διαδικασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση της αγωγής είναι η ύπαρξη παράνομης βλάβης η οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο επί σημάτων που έχουν κατοχυρωθεί νόμιμα και δεν έχει επέλθει διαγραφή αυτών.

Ο ενάγων με την αγωγή μπορεί να ζητήσει την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον. Μεταξύ άλλων ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να ζητήσει ως μέτρα την απόσυρση των εμπορευμάτων από το εμπόριο, την αφαίρεση του προσβαλλόμενου σήματος ή του διακριτικού του γνωρίσματος, την οριστική απομάκρυνση των εμπορευμάτων που φέρουν  το σήμα, την καταστροφή αυτών κλπ. τα οποία αν κριθούν αναγκαία μπορεί να επιβληθούν στον τρίτο που προσβάλλει το δικαίωμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος στο σήμα χωρίς υπαιτιότητα του προσβάλλοντα, ο νόμος για τα σήματα προβλέπει ειδική αξίωση αδικαιολόγητου πλουτισμού η οποία αποτελεί ειδική μορφή αποζημίωσης.

Επιπλέον, η αξίωσή του για άρση της προσβολής και μη επανάληψής της στο μέλλον μπορεί να ζητηθεί και με αίτηση προσωρινής ρύθμισης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Τέλος, ο νόμος για τα σήματα δίνει την δυνατότητα στον ενάγοντα μετά από αίτησή του να ζητήσει την δημοσίευση των αποφάσεων των δικαστηρίων σχετικά με την προσβολή του σήματος στο διαδίκτυο.

Χρονική διάρκεια και ανανέωση κατοχύρωσης σήματος.

Η διάρκεια της κατοχύρωσης τους σήματος και κατ’ επέκταση και της προστασίας του είναι για 10 έτη, τα οποία ξεκινούν από την στιγμή της κατάθεσης της αίτησης εφόσον αυτή έγινε δεκτή. Με το πέρας της δεκαετίας  ο δικαιούχος έχει δυνατότητα ανανέωσης της προστασίας με αίτησή του και με την εμπρόθεσμη καταβολή του τέλους ανανέωσης. Διαφορετικά με το πέρας της δεκαετίας της αρχικής εγγραφή ή της ανανέωσης αυτό διαγράφεται από το μητρώο με την πάροδο έξι μηνών από την λήξη.

Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος της εταιρείας σας, είναι πολύ σημαντική για την περιφρούρηση του brand-name και της αναγνωρισιμότητας της.

Για την κατοχύρωση trademark, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε έναν ειδικό δικηγόρο, ο οποίος θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που θα σας διασφαλίσουν την απαγόρευση χρήσης ταυτόσημου σήματος από τρίτους .

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος, προστατεύει το δικαιούχο και το δικηγόρο του,  με μια σειρά από νομικά μέσα, όπως η αγωγή άρσης και παράλειψης, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων  και άλλα, εναντίον του παραβάτη.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 – ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 – ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button