ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοινωνία με ανήλικο τέκνο

επικοινωνία-τέκνου-διαζύγιο

Επικοινωνία με ανήλικο τέκνο

 

Γράφει ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, Δικηγόρος Δ.Σ.Θ.

 

Εάν αναζητάτε δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την υπόθεση διαζυγίου, επιμέλειας, διατροφής και την επικοινωνία με ανήλικο τέκνο απευθυνθείτε στο δικηγορικό μας γραφείο. Αναλαμβάνουμε όλες τις υποθέσεις σας σχετικά με το οικογενειακό δίκαιο.

Για τον καθορισμό της επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο είναι αδιάφορο για ποιο λόγο οι γονείς δεν ζουν μαζί, ποιος από αυτούς έχει την επιμέλεια του τέκνου και αν αυτός που αξιώνει την επικοινωνία είναι υπαίτιος για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης των γονέων ή τη λύση του γάμου τους.

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η ρύθμιση για επικοινωνία με ανήλικο τέκνο;

Σύνηθες φαινόμενο, σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των γονέων, είναι η έντονη διαφωνία αναφορικά με το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο.

Το δικαίωμα αυτό αναφέρεται στον γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο και δημιουργεί αντίστοιχη υποχρέωση του γονέα που ασκεί την επιμέλεια να επιτρέπει στον έτερο γονέα να έρχεται σε επαφή με το παιδί του, διατηρώντας έτσι μια προσωπική σχέση στοργής και αγάπης μεταξύ του γονέα και του ανηλίκου τέκνου.

 

Ποιο το περιεχόμενο του ζητήματος της επικοινωνίας;

Ο Αστικός Κώδικας καθιερώνει δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το τέκνο στο άρθρο 1520, αναθέτοντας στο αρμόδιο κάθε φορά Δικαστήριο την λεπτομερή ρύθμιση των επιμέρους ζητημάτων.

Επικοινωνία με ανήλικο τέκνο 7

Το περιεχόμενο του δικαιώματος επικοινωνίας περιλαμβάνει, αφενός, την απευθείας επαφή με το παιδί (συνάντηση, συνομιλία, κοινωνικές εκδηλώσεις) και, αφετέρου, την επικοινωνία εξ αποστάσεως (π.χ. μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου).

 

Ποια είναι τα κριτήρια για τη ρύθμιση της επικοινωνίας;

Βασικό κριτήριο της ρύθμισης για επικοινωνία με ανήλικο τέκνο και ζητημάτων, όπως ο τόπος, η διάρκεια και η συχνότητα αυτής, είναι το συμφέρον του ανηλίκου, το οποίο εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση.

Η γνώμη του παιδιού στα ζητήματα επικοινωνίας είναι σημαντική, κυρίως όταν το παιδί βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει αποκτήσει δική του ανεξάρτητη άποψη σχετικά με το συμφέρον του.

Σημαντικό είναι και το συμφέρον του δικαιούχου γονέα να διατηρήσει προσωπικές σχέσεις με το παιδί του, το οποίο όμως περιορίζεται αν η επικοινωνία θεωρηθεί επιζήμια για το παιδί.

 

Ποιες οι υποχρεώσεις του κάθε γονέα, εφόσον υπάρξει δικαστική ρύθμιση του θέματος;

Τόσο ο υπόχρεος όσο και ο δικαιούχος γονέας οφείλουν να επιδεικνύουν διάθεση συνεργασίας, τηρώντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια και διαμένει με το τέκνο δεν πρέπει να εμποδίζει την επικοινωνία του άλλου γονέα με αυτό, αρνούμενος για παράδειγμα να το παραδώσει τις συμφωνηθείσες ώρες ή επηρεάζοντας το τέκνο αρνητικά, καθώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κακή άσκηση επιμέλειας που θα οδηγήσει στην αφαίρεσή της.

Από την άλλη πλευρά, ο γονέας που επιδιώκει την επικοινωνία με αυτό, οφείλει να μην παρεκκλίνει από τα οριζόμενα στην δικαστική απόφαση (ημέρες, ώρες, τόπος κλπ.), αφού διαφορετικά κινδυνεύει να απολέσει το δικαίωμα για επικοινωνία με ανήλικο τέκνο.

 

Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης για την επικοινωνία με το τέκνο;

Η παράγραφος 1 του άρθρου 169Α του ΠΚ αναφέρει ότι «Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής ή εισαγγελικής απόφασης σχετική με τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με ανήλικο τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.».

Όπως προκύπτει από την ανωτέρω διάταξη, ο νόμος προβλέπει την τιμωρία του γονέα που δεν τηρεί την απόφαση του Δικαστηρίου αναφορικά με την επικοινωνία με ανήλικο τέκνο. Παραβάτης της διάταξης μπορεί να είναι τόσο ο υπόχρεος γονέας, με τον οποίο διαμένει το τέκνο, όσο και ο δικαιούχος.

Καταληκτικά, η ρύθμιση της επικοινωνίας με ανήλικο τέκνο σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία λόγω της έντονης διαμάχης των γονέων, την οποία συνεπάγεται. Για το λόγο αυτό απαιτείται σωστός χειρισμός από εξειδικευμένο σε οικογενειακά θέματα δικηγόρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και νομικές συμβουλές σχετικά με τη ρύθμιση για επικοινωνία με ανήλικο τέκνο και γενικότερα το οικογενειακό δίκαιο μπορείτε να καλείτε στα δικηγορικά μας γραφεία:

 

Θεσσαλονίκη: 2310 500 442

Περαία Θεσσαλονίκης: 2392 181 200

Αθήνα: 210 9585365

 

(ώρες επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-14:30 & 18:00-20:00 – εκτός απογεύματος Τετάρτης)

Δείτε περισσότερα για δικηγόροι Θεσσαλονίκη:

 

άρνηση επικοινωνίας τέκνουδεν μου δίνει το παιδίδιαζύγιο και παιδίδιανυκτέρευση παιδιού με πατέραδικαιώματα πατερά σε περίπτωση διαζυγίουδικαιώματα χωρισμένου πατέραδικηγόροι για οικογενειακά θέματαδικηγόρος για θέματα επικοινωνίας παιδιώνδικηγόρος για ρύθμιση επικοινωνίας παιδιών μετά το διαζύγιοδικηγόρος διαζυγίων Θεσσαλονίκηεπικοινωνία ανηλίκουεπικοινωνία πατέρα διακοπέςεπικοινωνία πατέρα με βρέφοςεπικοινωνία πατέρα με τέκνοεπικοινωνία σε περίπτωση διαφωνίαςεπιμέλεια παιδιού σε άνεργη μητέραη γυναίκα μου δεν μου δίνει τα παιδιάκάθε πότε βλέπει ο πατέρας το παιδίΚάθε πότε μπορεί να βλέπει ο πατέρος το παιδίκάθε πότε παίρνει το παιδί ο μπαμπάςμεταρρύθμιση απόφασης επικοινωνίαςμητέρα δεν δίνει το παιδί στον πατεράόταν το παιδί δεν θέλει να πάει στον πατερά τουπαρεμπόδιση επικοινωνίας με τέκνο αυτόφωροπεριορισμός δικαιώματος επικοινωνίαςπόσες μέρες δικαιούται το παιδί ο πατέρας σε περίπτωση διαζυγίουπότε αποφασίζει το παιδί με ποιον γονέα θα μείνεισημείωμα ασφαλιστικά μέτρα επικοινωνίας με τέκνοτι προϋποθέσεις χρειάζεται για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού ο πατέραςχωρισμός και παιδί

avatar
Μιχαήλ Ζηδιανάκης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Ποινικολόγος Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επικεφαλής στο e-nomika.gr

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 - ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 - ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button