ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ρύθμιση των οφειλών προς τις Τράπεζες

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας δυστυχώς έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας σε αδιέξοδο, οι οποίοι αφενός αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση στα εισοδήματα τους ή και μακροχρόνια ανεργία, αφετέρου αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ως επακόλουθο, μεγάλο μέρος των δανειοληπτών βρίσκεται αντιμέτωπο με τις Τράπεζες, οφείλοντας πλήθος ανεξόφλητων δόσεων, τις οποίες δεν μπορεί να αποπληρώσει με αποτέλεσμα να βιώνουν καθημερινά το άγχος για την τύχη ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους, το οποίο επιδεινώνεται από τα συχνά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιριών.

Νομοθετική λύση, στο θέμα των κόκκινων δανείων, δόθηκε ήδη από το 2010 με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), γνωστός και ως νόμος «Κατσέλη» ,καθώς για πρώτη φορά προβλέφθηκε η δυνατότητα οφειλετών (φυσικών προσώπων) να ρυθμίσουν δικαστικά τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Η αίτηση υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους και παράλληλα να πετύχουν, κατά περίπτωση, κούρεμα των χρεών τους.

Αναμφισβήτητα, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν είναι πανάκεια, ούτε συμφέρει όλους τους δανειολήπτες να ενταχθούν αλλά ούτε μπορούν και να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες. Σαφέστατα όμως δίνει μια ελπίδα σε μεγάλη μερίδα δανειοληπτών που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και οικονομική εξαθλίωση, οι οποίοι με την υπαγωγή τους μπορούν να λάβουν δικαστική προστασία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού ληφθούν υπόψη από το Δικαστήριο, ουσιαστικά κριτήρια, όπως η μείωση των εισοδημάτων τους, το κόστος διαβίωσης τους, τυχόν ιατρικά προβλήματα, η περιουσιακή τους κατάσταση, οδηγούμενοι έτσι σε μια ρύθμιση οφειλών η οποία δεν θα διαιωνίζει την οφειλή τους και θα τους βοηθήσει να επανενταχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

*Το παρόν άρθρο δεν έχει χαρακτήρα νομικής συμβουλής, αλλά ενημερωτικό περιεχόμενο. Σε περίπτωση που επιθυμείτε νομική συμβουλή σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών σας μπορείτε να απευθύνεστε στο  2392 181 200  και 2310 500 5442 ή στο info@enomika.gr

αδυναμία πληρωμήςΘεσσαλονίκηκόκκκινα δάνειακούρεμα οφειλώνΝόμος ΚατσέληΠεραίαρυθμίσεις οφειλώνΤράπεζες

avatar
Μιχαήλ Ζηδιανάκης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Ποινικολόγος Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επικεφαλής στο e-nomika.gr

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 - ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 - ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button