ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδικασία, προϋποθέσεις

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδικασία, προϋποθέσεις

Για την ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδικασία, προϋποθέσεις, γράφει  ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Δεχόμαστε συχνά ερωτήσεις  στα δικηγορικά γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα  για το τι είναι η δικαστική συμπαράσταση: διαδικασία, προϋποθέσεις  και σε τι εξυπηρετεί ένα άτομο ανίκανο να επιμεληθεί ολικά ή μερικά τον εαυτό του.  Παρακάτω θα απαντήσουμε στα συνηθέστερα ερωτήματα για τη δικαστική συμπαράσταση.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδικασία, προϋποθέσεις. 

 

Δικαστική συμπαράσταση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία υποβάλλεται ένα πρόσωπο (μέσω της δικαστικής οδού) , το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τον εαυτό του και να καλύπτει μόνο του τις ανάγκες του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται την βοήθεια ενός άλλου προσώπου χωρίς προβλήματα υγείας για όλες ή ορισμένες ενέργειες ή αποφάσεις του. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος κηδεμονίας ενηλίκου.

 

Ποια πρόσωπα αφορά;

 

Για να υποβληθεί ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση πρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία διαχείρισης των υποθέσεών του (άρθρο 1666 ΑΚ). Η αδυναμία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε πνευματικής διαταραχής, με την έννοια ότι το άτομο πάσχει από κάθε είδους ψυχική νόσο (άνοια, alzheimer κτλ) , είτε σωματικής αναπηρίας, η οποία μπορεί να έχει προέλθει τόσο εκ γενετής όσο και μεταγενέστερα (π.χ. κώφωση, τύφλωση, κινητικά προβλήματα).

Επιπλέον, σε δικαστική συμπαράσταση μπορεί να τεθεί πρόσωπο το οποίο πάσχει από ασωτία (αλόγιστη σπατάλη χρημάτων), τοξικομανία (εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες) ή αλκοολισμό (εξάρτηση από το αλκοόλ), με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο στέρησης τόσο τον εαυτό του όσο και μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο, τέκνα, γονείς κλπ).

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διαδικασία, προϋποθέσεις 7

Η δικαστική συμπαράσταση αναφέρεται κυρίως σε ενήλικα πρόσωπα, ωστόσο ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να τεθεί και ανήλικος σε δικαστική συμπαράσταση κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητάς του.

 

Ποιος αποφασίζει για τη θέση προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση;

 

Αρμόδια αρχή για τη θέση προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση είναι το Δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων.

 

Ποιος μπορεί να υποβάλλει αίτηση;

 

Τα πρόσωπα που δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική συμπαράσταση διαφέρουν ανάλογα με το είδος της αδυναμίας του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα:

 

Α) Ψυχική ή διανοητική διαταραχή: Ο πάσχων, ο σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του, ο εισαγγελέας και το Δικαστήριο αυτεπάγγελτα

 

Β) Σωματική αναπηρία: Μόνο ο παθών

 

Γ) Ασωτία, τοξικομανία, αλκοολισμός: Ο πάσχων, ο σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του, ο εισαγγελέας και το Δικαστήριο αυτεπάγγελτα

 

Ποιος μπορεί να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης;

 

Το δικαστήριο μπορεί να επιλέξει ελεύθερα το πρόσωπο που θα διοριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης, το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και να κρίνεται κατάλληλο.

Το πρόσωπο αυτό μπορεί να έχει προταθεί από τον πάσχοντα, μπορεί όμως να είναι και κάποιο άλλο που κρίθηκε καταλληλότερο για να αναλάβει την επιμέλεια του προσώπου που τίθεται σε δικαστική συμπαράσταση.

 

Τι αποφασίζει το Δικαστήριο;

 

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης το Δικαστήριο έχει τις εξής δυνατότητες:

 

Α) Να θέσει το πρόσωπο σε στερητική δικαστική συμπαράσταση, με την έννοια ότι ο πάσχων θα είναι εντελώς ανίκανος να προβεί μόνος του σε ορισμένες ενέργειες. Χαρακτηριστικό της στερητικής δικαστικής συμπαράστασης είναι η λειτουργία ενός εποπτικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τρία έως πέντε πρόσωπα διορισμένα από το Δικαστήριο, οικεία προς τον πάσχοντα, με στόχο να ελέγχουν τη δράση του δικαστικού συμπαραστάτη.

 

Β) Να θέσει το πρόσωπο σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση, με την έννοια ότι ο πάσχων θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη (συναίνεση) του συμπαραστάτη του για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες. Η συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη είναι πάντοτε γραπτή και δίνεται πριν την τέλεση της πράξης.

Σε περίπτωση που ο συμπαραστάτης δεν δίνει τη συναίνεσή του, μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

 

Τόσο η στερητική όσο και η επικουρική δικαστική συμπαράσταση μπορεί να είναι πλήρης, όταν αφορά όλες τις ενέργειες του προσώπου ή μερική, όταν αφορά ορισμένες ενέργειες του προσώπου τις οποίες κατονομάζει το Δικαστήριο.

 

Έτσι προκύπτουν οι κατηγορίες (άρθρο 1676 ΑΚ):

 

  • Πλήρης στερητική δικαστική συμπαράσταση
  • Μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση
  • Πλήρης επικουρική δικαστική συμπαράσταση
  • Μερική επικουρική δικαστική συμπαράσταση
  • Συνδυασμός στερητικής και επικουρικής δικαστικής συμπαράστασης

 

Τα αποτελέσματα της δικαστικής συμπαράστασης αρχίζουν από τη δημοσίευση της απόφασης (άρθρο 1681 ΑΚ). Υπεύθυνος πλέον για όλες τις δικαιοπρακτικές ενέργειες του ενδιαφερόμενου είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης, ο οποίος είτε ενεργεί για λογαριασμό και στο όνομα του ενδιαφερόμενου είτε εγκρίνει τις σχετικές του ενέργειες ανάλογα με την κατηγορία της δικαστικής συμπαράστασης, η οποία επιλέχθηκε.

 

Ποια τα καθήκοντα του δικαστικού συμπαραστάτη;

 

Σε γενικές γραμμές τα καθήκοντα του δικαστικού συμπαραστάτη αναφέρονται στην επιμέλεια, την εξώδικη και δικαστική εκπροσώπηση, καθώς και την διοίκηση της περιουσίας του πάσχοντος.

Δεδομένου ότι ο θεσμός της δικαστικής συμπαράστασης δημιουργήθηκε για την προστασία του προσώπου που έχει ανάγκη, γίνεται δεκτό πως ο δικαστικός συμπαραστάτης πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενεργεί προς το συμφέρον του πάσχοντος και να επιδιώκει προσωπική επικοινωνία με αυτόν πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, εφόσον η επικοινωνία είναι δυνατή.

 

Στην δικαστική συμπαράσταση εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις που αφορούν την επιτροπεία ανηλίκων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πράξεις του δικαστικού συμπαραστάτη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 

Α) Σε αυτές για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια του εποπτικού συμβουλίου ή του Δικαστηρίου (ενδεικτικά: απογραφή περιουσίας, τοποθέτηση τίτλων/πολύτιμων αντικειμένων σε ασφαλή τράπεζα, πληρωμή χρεών)

Β) Σε αυτές για τις οποίες απαιτείται άδεια του εποπτικού συμβουλίου (ενδεικτικά: μίσθωση/εκμίσθωση ακινήτων του πάσχοντος ή άσκηση εμπράγματης αγωγής για ακίνητό του)

 

Γ) Σε αυτές για τις οποίες απαιτείται άδεια Δικαστηρίου. Εδώ ανήκουν όλες οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1624 ΑΚ, το οποίο παρότι αφορά την επιτροπεία ανηλίκων, εφαρμόζεται αναλογικά και στην δικαστική συμπαράσταση (ενδεικτικά: μερική ή ολική διάθεση της περιουσίας του πάσχοντος, πώληση  ακινήτου, τίτλων, επιχείρησης, παροχή/αποδοχή δανείου, αποποίηση κληρονομιάς, κληροδοσίας κλπ).

 

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, ο δικαστικός συμπαραστάτης δεν έχει απεριόριστη εξουσία, αλλά αντίθετα απαραίτητη είναι σε πολλές περιπτώσεις  η προηγούμενη έγκριση των πράξεων του από το εποπτικό συμβούλιο ή το Δικαστήριο.

Ειδικότερα, πρέπει να τονισθεί πως ο δικαστικός συμπαραστάτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μειώσει την περιουσία του προσώπου για το συμφέρον του οποίου ενεργεί, εφόσον δεν έχει άδεια του δικαστηρίου. Διαφορετικά, η πράξη διάθεσης του δικαστικού συμπαραστάτη (όπως και κάθε άλλη πράξη χωρίς την απαιτούμενη άδεια) είναι απολύτως άκυρη και ο δικαστικός συμπαραστάτης οφείλει αποζημίωση στον πάσχοντα και οδηγείται σε παύση των καθηκόντων του.

 

Τι είναι η ακούσια νοσηλεία;

 

Όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του  δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων”.

Ειδικότερα, βάσει του νόμου 2071/1992 και του άρθρου 16 του νόμου 2716/1999  σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 1687 του Αστικού Κώδικα, η ακούσια νοσηλεία, δηλαδή η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, διατάσσεται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α)ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή,

β)να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του,

γ) η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του και

δ) η νοσηλεία του να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου (άρθρο 95 παρ. του νόμου  2071/1992)

 

Νομοθεσία σχετικά με τη δικαστική συμπαράστραση:

 

Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση

 

Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. Όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του, 2. όταν, λόγω ασωτίας,τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του.

Ο ανήλικος, που βρίσκεται υπό Γονική μέριμνα ή επιτροπεία, μπορεί να υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, αν συντρέχουν οι όροι της, κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητας. Τα αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση αρχίζουν, αφότου ο ανήλικος ενηλικιωθεί”.

Η υποβολή στη δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση του ίδιου του πάσχοντος ή του συζύγου του, εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση, ή των γονέων ή τέκνων του ή του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως.

Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1666 Αστικού Κώδικα , την  αίτηση μπορεί να υποβάλλει και ο επίτροπος του ανηλίκου.   Οταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το Δικαστήριο αποφασίζει μόνο ύστερα από αίτηση του ίδιου”.

Ποιος διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης.    Το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο που έχει  προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά το νόμο να διορισθεί.

Αν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού λάβει  υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου, να αποκλεισθεί συγκεκριμένο πρόσωπο, τους δεσμούς του με τους συγγενείς του ή άλλα πρόσωπα και ιδίως με τους γονείς του, τα τέκνα του και το σύζυγό του,καθώς και τον κίνδυνο από την τυχόν υφιστάμενη αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στον συμπαραστατέο και σ` αυτόν που πρόκειται να διορισθεί”

. Ποιοί αποκλείονται”. Δεν διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης:

1.αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,

2. ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης κατά το άρθρο 1672 Αστικού Κώδικα,

3. αυτός που συνδέεται με σχέση εξάρτησης ή με οποιονδήποτε άλλο στενό δεσμό με τη μονάδα ψυχικής υγείας στην οποία ο συμπαραστατέος έχει εισαχθεί για θεραπεία ή απλώς διαμένει.

Ο διορισμός που εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τις δύο άλλες περιπτώσεις ισχύουν τα οριζόμενα στα δεύτερο και τρίτο εδάφια του άρθρου 1596″.

Το δικαστήριο μπορεί οποτεδήποτε, πριν ή και μετά την έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση, να διορίσει, με αίτηση ενός από τα πρόσωπα του άρθρου 1667 ή και αυτεπαγγέλτως προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη.

Η εξουσία του περιλαμβάνει κάθε ασφαλιστικό μέτρο απαραίτητο  για να αποφευχθεί σοβαρός κίνδυνος για το πρόσωπο ή την περιουσία του συμπαραστατέου. Για το διάστημα από τη δημοσίευση της απόφασης έως την τελεσιδικία της, ο διορισμός προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη είναι υποχρεωτικός”.

Αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση.  Ανάλογα με την περίπτωση, το δικαστήριο που υποβάλλει ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, είτε:

1. τον κηρύσσει ανίκανο για όλες ή για    ορισμένες δικαιοπραξίες, γιατί κρίνει ότι αδυνατεί να ενεργεί γι`αυτές αυτοπροσώπως (στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε

2. ορίζει ότι για την ισχύ όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών του απαιτείται η Συναίνεση του δικαστικού συμπαράσταση (επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε

3. αποφασίζει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την αίτηση, οφείλει όμως να επιβάλλει στον συμπαραστατούμενο τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς που απαιτεί το συμφέρον του.

Στην  περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1667, το δικαστηριο δεν μπορεί να επιβάλει, με την αρχική ή την τροποποιητική απόφασή του,περιορισμούς περισσότερους από όσους ζητούνται”.

Η υποβολή του συμπαραστατουμένου σε καθεστώς πλήρους στέρησης της δικαιοπρακτικής του ικανότητας πρέπει να ορίζεται στην απόφαση ρητά.

Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο ή στη δικαστική απόφαση, οσυμπαραστατούμενος δεν μπορεί να επιχειρεί, αν η δικαστική συμπαράσταση είναι στερητική, αυτοπροσώπως και, αν είναι επικουρική,χωρίς τη Συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη, όσες πράξεις δεν μπορεί δεν μπορεί να επιχειρεί ο επίτροπος του ανηλίκου χωρίς την άδεια του δικαστηρίου, ούτε να διεξάγει τις συναφείς με αυτές δίκες.

Επίσης δεν μπορεί, εφόσον δεν του έχει επιτραπεί ρητά, να επιχειρεί μόνος χαριστικές δικαιοπραξίες, να εισπράττει και να παρέχει εξόφληση.

Παρατίθεται ενδεικτικά νομολογία, απόσπασμα της υπ΄ αριθμ. δικαστικής απόφασης 221/2019 Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας σχετικά με τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση:

“…. Με την υπό κρίση αίτησή τους, οι αιτούντες ζητούν να τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση το ενήλικο τέκνο τους, επειδή πάσχει από ψυχική διαταραχή, ήτοι επιληψία, με συχνότητα επιληπτικών κρίσεων δύο μηνιαία, τρόμο θέσης και τρόμο τελικού κινητικού σκοπού, αστάθεια, διαταραχή του συναισθήματος του τύπου της κατάθλιψης και μειωμένες γνωστικές λειτουργίες, με συνέπεια να αδυνατεί πλήρως να επιμελείται μόνη της τον εαυτό της και τις υποθέσεις της.

Επίσης, ζητούν να διορισθεί η έτερη θυγατέρα τους  αφενός προσωρινή δικαστική συμπαραστάτρια αυτής μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης που θα εκδοθεί και αφετέρου οριστική δικαστική συμπαραστάτρια της συμπαραστατέας για το μετέπειτα της τελεσιδικίας χρονικό διάστημα, να ανατεθεί σε αυτήν η επιμέλεια του προσώπου του ως άνω τέκνου τους, καθώς και να διοριστεί εποπτικό συμβούλιο αποτελούμενο από τα αναφερόμενα στην αίτηση πρόσωπα.

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα, η κρινόμενη αίτηση, παραδεκτά και αρμόδια, καθ` ύλην και κατά τόπον, εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, για να δικασθεί κατά την προκειμένη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739επ., 740 παρ. 1, 801 παρ. 1 ΚΠολΔ σε συνδ. με το άρθρο 121 ΕισΝΑΚ) και είναι νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 1666 παρ. 1 αρ. 1, 1667 παρ. 1, 1669, 1672, 1673, 1674, 1676, 1678, 1680, 1681, 1682, 1634 παρ. 1 ΑΚ και 801,802, 804, 805 ΚΠολΔ.

Πρέπει, επομένως, η αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι τηρήθηκε η προδικασία, που προβλέπεται από το άρθρο 748 παρ. 2 – 4 ΚΠολΔ για το παραδεκτό της συζήτησής της, αφού αντίγραφο αυτής επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, καθώς και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.

Από την ένορκη κατάθεση της μάρτυρα, που εξετάστηκε νόμιμα με επιμέλεια των αιτούντων στο ακροατήριο, και η οποία (κατάθεση) περιλαμβάνεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού, από όλο ανεξαιρέτως τα έγγραφα, που οι αιτούντες νόμιμα επικαλούνται κα προσκομίζουν. 

Και τα οποία εκτιμώνται από το Δικαστήριο είτε για άμεσπ απόδειξη ως αυτοτελή αποδεικτικά μέσα είτε για συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (άρθρα 395, 741 ΚΠολΔ), μερικά από τα οποία μνημονεύοντα ειδικότερα στη συνέχεια, χωρίς, όμως, να παραληφθεί κάποιο για την ουσιαστική διάγνωση της διαφοράς και χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται η αποδεικτική δύναμη των λοιπών,

: Η συμπαραστατέα πάσχει από επιληψία από παιδική ηλικία υπό συνεχή φαρμακευτική αγωγή με ποσοστό αναπηρίας 70% εφ όρου ζωής και με έναρξη ισχύος το έτος 2009, όπως προκύπτει από τη με αριθμ. πρωτ. 
γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής, της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας.

όπου γίνεται λόγος και για συχνές κρίσεις επιληψίας και καταθλιπτικές εκδηλώσεις), …./16-05-1995 (με τριετή διάρκεια ισχύος, όπου γίνεται μνεία για συχνές κρίσεις επιληψίας και νεύρωση), καθώς και…………/27-02-1989 (όπου γίνεται αναφορά για επιληψία, καταθλιπτικές εκδηλώσεις με απολειπόμενη νοημοσύνη, βαριά αναπηρία)].

Σύμφωνα δε με την εν λόγω γνωμάτευση η συμπαραστατέα είναι ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθεί και έχει ανάγκη βοήθειας τρίτου προσώπου, ενώ τυγχάνει και ανίκανη για εργασία.

Την ανικανότητα για εργασία και για αυτοεξυπηρέτηση της συμπαραστατέας και την ανάγκη αυτής για παροχή βοήθειας από τρίτο πρόσωπο διαπίστωσε και η με αριθμό 21-12-2004 γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα δε με την από 07-12-2018 ιατρική γνωμάτευση του Νευρολόγου …………, που εξέτασε τη συμπαραστατέα, η τελευταία πάσχει από επιληψία αρχόμενη από την παιδική ηλικία με αναφερόμενη συχνότητα κρίσεων δύο μηνιαία, κατά την κλινική δε εξέτασή της εμφάνισε τρόμο θέσης και τρόμο τελικού κινητικού σκοπού, αστάθεια, διαταραχή του συναισθήματος του τύπου της κατάθλιψης καθώς και μειωμένες γνωστικές λειτουργίες, λαμβάνει δε και φαρμακευτική αγωγή, ενώ τα παραπάνω προβλήματα υγείας την καθιστούν ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθεί και γενικά να χειριστεί τις υποθέσεις της.

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η συμπαραστατέα είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο επιδοματούχων οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας και επιδοτείται μηνιαία εφ’ όρου ζωής από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου βλ. σχετ. τη με αριθμ. πρωτ……………………. βεβαίωση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου ………….

Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι η
συμπαραστατέα αρνείται να βγει από την οικία της και αρνείται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ξαπλωμένη στο κρεβάτι της (βλ. σχετ. το από 24-01-2019 υπηρεσιακό σημείωμα των Κοινωνικών Λειτουργών……..

Από όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της υγείας της συμπαραστατέας χαρακτηρίζεται ως οριστική και μη αναστρέψιμη και για τον λόγο αυτό χρήζει συνεχούς φροντίδας, βοήθειας, επίβλεψης και υποστήριξης από τρίτο πρόσωπο, καθώς η ίδια λόγω της ανωτέρω πάθησης δεν δύναται να έχει αυτόνομη δράση, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ολικά να επιμεληθεί του εαυτού της και της περιουσίας της.

Επομένως, πρέπει αυτή να τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και να διορισθεί τόσο προσωρινός, για το χρόνο απο την έκδοση μέχρι την τελεσιδικία της παρούσας απόφασης (αρθρα 1672 εδ. γ’, 1673 ΑΚ, 805 παρ. 5 ΚΠολΔ), όσο και οριστικός, για το μετέπειτα χρονικό διάστημα, δικαστικός συμπαραστάτης αυτής, χωρίς να είναι απαραίτητη η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, αλλά ούτε και η προσωπική επικοινωνία του Δικαστηρίου κατ’ άρθρο 804 παρ. 1 ΚΠολΔ με τη συμπαραστατέα

Για το σχηματισμό άμεσης αντίληψης της κατάστασης της τελευταίας, καθόσον από τα προαναφερθέντα
προσκομιζόμενα δημόσια έγγραφα (γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής ) προκύπτει, με σαφήνεια, η μορφή και ο βαθμός της πνευματικής νόσου, από την οποία πάσχει η συμπαραστατέα και η καταλυτική επίδραση της ως άνω αναπηρίας στις διανοητικές λειτουργίες και στη δυνατότητα επικοινωνίας αυτής (άρθρο 804 παρ. 2 ΚΠολΔ).

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι οι αιτούντες από τη γέννηση της συμπαραστατουμένης τη φρόντιζαν με αγάπη και σεβασμό στις δυνατότητες και τις ανάγκες της, ωστόσο αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στη φροντίδα και στην επίβλεψη αυτής σε καθημερινή βάση ενόψει της μεγάλης ηλικίας τους (ο πρώτος γεννήθηκε στις 10-09-1929 και η δεύτερη στις 01-01-1936, βλ. σχετ. φωτοαντίγραφα των δελτίων αστυνομικής τους ταυτότητας και αντίστοιχα και των προβλημάτων υγείας τους, αφού ο πρώτος αιτών υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας εξαιτίας του οποίου είναι κλινήρης, ενώ η δεύτερη αιτούσα πάσχει από από ψωριασική αρθρίτιδα με έντονες ενοχλήσεις και παραμορφώσεις των άκρων καθώς και από ιλίγγους 

Επίσης, αποδείχθηκε ότι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για το λειτούργημα τόσο του προσωρινού, όσο και του οριστικού δικαστικού συμπαραστάτη κρίνεται, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της συμπαραστατουμένης (αρθ. 1684 ΑΚ), όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές ανάγκες της, η αδερφή της συμπαραστατουμένης και θυγατέρα των αιτούντων, δεδομένου ότι συνοικεί κοντά της και έχει αναλάβει τη συνολική της φροντίδα και περιποίηση, περιβάλλοντάς την με αισθήματα αγάπης και στοργής (βλ. σχετ. την κατάθεση της μάρτυρα που εξετάστηκε με επιμέλεια των αιτούντων).

Στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγει, άλλωστε, και η προαναφερόμενη έκθεση κοινωνικής έρευνας της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, η οποία συνεκτιμάτα κατά τη διαμόρφωση της κρίσης του Δικαστηρίου σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης (1674 ΑΚ). Περαιτέρω, πρέπει να διορισθεί, σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 1682 εδ. β` ΑΚ, συμβούλιο, το οποίο θα ασκεί το έργο της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης για το χρονικό διάστημα μετά την τελεσιδικία της παρούσας, αποτελούμενο από τα εξής πρόσωπα: 1) .

Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να βοηθήσουν το έργο της ανωτέρω δικαστικής συμπαραστάτριας, ασκώντας αποτελεσματικά την εποπτεία της συμπαράστασης. Κρίνονται δε κατάλληλα για το λειτούργημα αυτό ενόψει της στενής συγγενικής σχέσης που τα συνδέει με την συμπαραστατούμενη (βλ. σχετ. κατάθεση της μάρτυρα που εξετάστηκε με επιμέλεια των αιτούντων).

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η υπό κρίση αίτηση να γίνει δεκτή, ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό. Τέλος, πρέπει να διαταχθεί, κατ’ αρθ. 1675 ΑΚ, 802 παρ. 4, 5 και 805 παρ. 4 ΚΠολΔ, η Γραμματέας του Δικαστηρίου αυτού αφενός μεν να καταχωρήσει το διατακτικό της παρούσας απόφασης στο ειδικό βιβλίο, που τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου, αφετέρου δε να επιμεληθεί για την επίδοση της παρούσας στα πρόσωπα, που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις του ΚΠολΔ, καθώς επίσης και στη συμπαραστατούμενη, με την υπενθύμιση στην τελευταία του δικαιώματός της να ασκήσει ένδικα μέσα, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό της παρούσας. Δικαστικά έξοδα δεν επιδικάζονται διότι δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα”

__________________________

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 221/2019 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τη Δικαστή Βασιλική Γεωργιάδου, Πρωτοδίκη, που ορίστηκε από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Πρόεδρο Πρωτοδικών και τη Γραμματέα Χριστίνα Μήτσιου. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ κεκλεισμένων των θυρών στο ακροατήριό του, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, για να δικάσει τη με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ……../…………/24-12-2018 αίτηση

Με αντικείμενο τη θέση σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης της ………………… του…………. και της………………., με Α.Φ.Μ. ……………….. Δ.Ο.Υ……………………., κατοίκου Δημοτικής Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας……………………….. του Δήμου………………της Περιφερειακής Ενότητας……………………………. η οποία δεν παραστάθηκε ούτε εκπροσωπήθηκε στο ακροατήριο από πληρεξούσιο δικηγόρο. Οι αιτούντες ζητούν να γίνει δεκτή η από 24-12-2018 αίτησή τους, που κατατέθηκε αυθημερόν στη Γραμματεία του Δικαστηρίου αυτού με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ……………………./24-12-2018 από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους (που προσκόμισε και κατέθεσε το με αριθ. ……………./24-12-2018 γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας), προσδιορίσθηκε η συζήτησή της για τη δικάσιμο της 25-01-2019, όταν αναβλήθηκε για τη δικάσιμο, που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας απόφασης, γράφτηκε στο πινάκιο, οπότε και εκφωνήθηκε από τη σειρά του οικείου πινακίου.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της υπόθεσης, οι αιτούντες παραστάθηκαν όπως αναφέρεται παραπάνω, ο δε πληρεξούσιος δικηγόρος των αιτούντων ανέπτυξε προφορικά τους ισχυρισμούς του και ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού και στις προτάσεις του.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Από τη με αριθμό …………………….. /04-01-2019 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή της περιφέρειας του Εφετείου ……………………. με έδρα στο Πρωτοδικείο………………………………., σε συνδυασμό με την από 07-01-2019 απόδειξη παράδοσης και παραλαβής εγγράφου από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. …………………. Ανθυπαστυνόμο – ……………………. και την από 07- 01-2019 βεβαίωση του ως άνω δικαστικού επιμελητή περί αποστολής μέσω του Κεντρικού Ταχυδρομικού Γραφείου ……………………..

προς τη συμπαραστατέα ειδοποίησης περιεχόμενης σε συστημένη επιστολή που παραδόθηκε σφραγισμένη στην υπάλληλο ….. αποδεικνύεται ότι ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της υπό κρίση αίτησης, με πράξη ορισμού δικασίμου και κλήση προς συζήτηση για την αρχική δικάσιμο της 25-01-2019, επιδόθηκε νομότυπα και ευπρόθεσμα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 802 παρ. 2, 748 παρ. 1, 3 και 4, 741, 122 παρ. 1, 123, 124 και 128 παρ. 4 ΚΠολΔ, στη συμπαραστατέα.

Η τελευταία, όμως, δεν εμφανίσθηκε στη δικάσιμο, που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας απόφασης, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, όταν η υπόθεση εκφωνήθηκε με τον προσήκοντα τρόπο από τη σειρά του οικείου πινακίου και επομένως, με δεδομένο ότι σε περίπτωση αναβολής με επισημείωση στο πινάκιο, αυτή επέχει θέση κλήτευσης κατά τη νέα μετά αναβολή συζήτηση και για τον μη εμφανισθέντα αλλά νομίμως και εμπροθέσμως κλητευθέντα διάδικο, σύμφωνα με τα άρθρα 226 παρ. 4 εδ. γ’ – δ’ και 741 ΚΠολΔ, πρέπει να δικαστεί ερήμην. Το Δικαστήριο, συνακόλουθα, πρέπει να προχωρήσει στη συζήτηση της υπόθεσης σαν και αυτή να είχε εμφανισθεί (σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 754 ΚΠολΔ, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 άρθρο έκτο του Ν. 4335/2015).

Με την υπό κρίση αίτησή τους, οι αιτούντες ζητούν να τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση το ενήλικο τέκνο τους, …………………………….σου του……………………. και της………………. επειδή πάσχει από ψυχική διαταραχή, ήτοι επιληψία, με συχνότητα επιληπτικών κρίσεων δύο μηνιαία, τρόμο θέσης και τρόμο τελικού κινητικού σκοπού, αστάθεια, διαταραχή του συναισθήματος του τύπου της κατάθλιψης και μειωμένες γνωστικές λειτουργίες, με συνέπεια να αδυνατεί πλήρως να επιμελείται μόνη της τον εαυτό της και τις υποθέσεις της.

Επίσης, ζητούν να διορισθεί η έτερη θυγατέρα τους ………………………………………. αφενός προσωρινή δικαστική συμπαραστάτρια αυτής μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης που θα εκδοθεί και αφετέρου οριστική δικαστική συμπαραστάτρια της συμπαραστατέας για το μετέπειτα της τελεσιδικίας χρονικό διάστημα, να ανατεθεί σε αυτήν η επιμέλεια του προσώπου του ως άνω τέκνου τους, καθώς και να διοριστεί εποπτικό συμβούλιο αποτελούμενο από τα αναφερόμενα στην αίτηση πρόσωπα.

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα, η κρινόμενη αίτηση, παραδεκτά και αρμόδια, καθ` ύλην και κατά τόπον, εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, για να δικασθεί κατά την προκειμένη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739επ., 740 παρ. 1, 801 παρ. 1 ΚΠολΔ σε συνδ. με το άρθρο 121 ΕισΝΑΚ) και είναι νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 1666 παρ. 1 αρ. 1, 1667 παρ. 1, 1669, 1672, 1673, 1674, 1676, 1678, 1680, 1681, 1682, 1634 παρ. 1 ΑΚ και 801,802, 804, 805 ΚΠολΔ.

Πρέπει, επομένως, η αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, δεδομένου ότι τηρήθηκε η προδικασία, που προβλέπεται από το άρθρο 748 παρ. 2 – 4 ΚΠολΔ για το παραδεκτό της συζήτησής της, αφού αντίγραφο αυτής επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, καθώς και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, δηλαδή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (βλ. σχετ. τις με αριθμ……………………4-01-2019 και 07-01-2019 εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή της περιφέρειας του Εφετείου ……………. με έδρα στο Πρωτοδικείο ………… στοιχα).

Από την ένορκη κατάθεση της μάρτυρα, που εξετάστηκε νόμιμα με επιμέλεια των αιτούντων στο ακροατήριο, και η οποία (κατάθεση) περιλαμβάνεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού, από όλο ανεξαιρέτως τα έγγραφα, που οι αιτούντες νόμιμα επικαλούνται κα προσκομίζουν, και τα οποία εκτιμώνται από το Δικαστήριο είτε για άμεση απόδειξη ως αυτοτελή αποδεικτικά μέσα είτε για συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (άρθρα 395, 741 ΚΠολΔ), μερικά από τα οποία μνημονεύοντα ειδικότερα στη συνέχεια, χωρίς, όμως, να παραληφθεί κάποιο για την ουσιαστική διάγνωση της διαφοράς και χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται η αποδεικτική δύναμη των λοιπών, σε συνδυασμό κο με την από 24-01-2019 έκθεση κοινωνικής έρευνας (υπηρεσιακό σημείωμα) των Κοινωνικών Λειτουργών ……………………………………ώρου,

και …………………………..η οποία (έκθεση) συνεκτιμάται κατά τη διαμόρφωση της κρίσης του Δικαστηρίου σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης (1674 AΚ), αποδεικνύονται κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τα ακόλουθα πραγματικ περιστατικά:

Η συμπαραστατέα ΄………………………..του……………και της…………………..γεννηθείσα στη …… στις ………………. (βλ. σχετ. φωτοαντίγραφο του με αριθμό …………………………… εκδοθέντος στις ….. από Τμ. Ασφ…………….. πάσχει από επιληψία από παιδική ηλικία υπό συνεχή φαρμακευτική αγωγή με ποσοστό αναπηρίας 70% εφ όρου ζωής και με έναρξη ισχύος το έτος 2009, όπως προκύπτει από τη με αριθμ. πρωτ. ………………………….. γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής, της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας…………………………….[βλ. σχετ. και τις γνωματεύσεις με αριθμούς …./21- 12-2004 (με πενταετή διάρκεια ισχύος), ……./05-02-2002 (με τριετή διάρκεια ισχύος), …./17-01- 1997 (με πενταετή διάρκεια ισχύος, όπου γίνεται λόγος και για συχνές κρίσεις επιληψίας και καταθλιπτικές εκδηλώσεις), …./16-05-1995 (με τριετή διάρκεια ισχύος, όπου γίνεται μνεία για συχνές κρίσεις επιληψίας και νεύρωση), καθώς και…………/27-02-1989 (όπου γίνεται αναφορά για επιληψία, καταθλιπτικές εκδηλώσεις με απολειπόμενη νοημοσύνη, βαριά αναπηρία)].

Σύμφωνα δε με την εν λόγω γνωμάτευση η συμπαραστατέα είναι ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθεί και έχει ανάγκη βοήθειας τρίτου προσώπου, ενώ τυγχάνει και ανίκανη για εργασία. Την ανικανότητα για εργασία και για αυτοεξυπηρέτηση της συμπαραστατέας και την ανάγκη αυτής για παροχή βοήθειας από τρίτο πρόσωπο διαπίστωσε και η με αριθμό 21-12-2004 γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής……………

Σύμφωνα δε με την από 07-12-2018 ιατρική γνωμάτευση του Νευρολόγου …………………, που εξέτασε τη συμπαραστατέα, η τελευταία πάσχει από επιληψία αρχόμενη από την παιδική ηλικία με αναφερόμενη συχνότητα κρίσεων δύο μηνιαία, κατά την κλινική δε εξέτασή της εμφάνισε τρόμο θέσης και τρόμο τελικού κινητικού σκοπού, αστάθεια, διαταραχή του συναισθήματος του τύπου της κατάθλιψης καθώς και μειωμένες γνωστικές λειτουργίες, λαμβάνει δε και φαρμακευτική αγωγή, ενώ τα παραπάνω προβλήματα υγείας την καθιστούν ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθεί και γενικά να χειριστεί τις υποθέσεις της.

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η συμπαραστατέα είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο επιδοματούχων οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας και επιδοτείται μηνιαία εφ’ όρου ζωής από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου βλ. σχετ. τη με αριθμ. πρωτ……………………. βεβαίωση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου …………. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι η συμπαραστατέα αρνείται να βγει από την οικία της και αρνείται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ξαπλωμένη στο κρεβάτι της (βλ. σχετ. το από 24-01-2019 υπηρεσιακό σημείωμα των Κοινωνικών Λειτουργών……..

Από όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της υγείας της συμπαραστατέας χαρακτηρίζεται ως οριστική και μη αναστρέψιμη και για τον λόγο αυτό χρήζει συνεχούς φροντίδας, βοήθειας, επίβλεψης και υποστήριξης από τρίτο πρόσωπο, καθώς η ίδια λόγω της ανωτέρω πάθησης δεν δύναται να έχει αυτόνομη δράση, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ολικά να επιμεληθεί του εαυτού της και της περιουσίας της.

Επομένως, πρέπει αυτή να τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και να διορισθεί τόσο προσωρινός, για το χρόνο απο την έκδοση μέχρι την τελεσιδικία της παρούσας απόφασης (αρθρα 1672 εδ. γ’, 1673 ΑΚ, 805 παρ. 5 ΚΠολΔ), όσο και οριστικός, για το μετέπειτα χρονικό διάστημα, δικαστικός συμπαραστάτης αυτής, χωρίς να είναι απαραίτητη η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, αλλά ούτε και η προσωπική επικοινωνία του Δικαστηρίου κατ’ άρθρο 804 παρ. 1 ΚΠολΔ με τη συμπαραστατέα για το σχηματισμό άμεσης αντίληψης της κατάστασης της τελευταίας, καθόσον από τα προαναφερθέντα προσκομιζόμενα δημόσια έγγραφα (γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής ) προκύπτει, με σαφήνεια, η μορφή και ο βαθμός της πνευματικής νόσου, από την οποία πάσχει η συμπαραστατέα και η καταλυτική επίδραση της ως άνω αναπηρίας στις διανοητικές λειτουργίες και στη δυνατότητα επικοινωνίας αυτής (άρθρο 804 παρ. 2 ΚΠολΔ).

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι οι αιτούντες από τη γέννηση της συμπαραστατουμένης τη φρόντιζαν με αγάπη και σεβασμό στις δυνατότητες και τις ανάγκες της, ωστόσο αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στη φροντίδα και στην επίβλεψη αυτής σε καθημερινή βάση ενόψει της μεγάλης ηλικίας τους (ο πρώτος γεννήθηκε στις 10-09-1929 και η δεύτερη στις 01-01-1936, βλ. σχετ. φωτοαντίγραφα των δελτίων αστυνομικής τους ταυτότητας και αντίστοιχα και των προβλημάτων υγείας τους, αφού ο πρώτος αιτών υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας εξαιτίας του οποίου είναι κλινήρης, ενώ η δεύτερη αιτούσα πάσχει από από ψωριασική αρθρίτιδα με έντονες ενοχλήσεις και παραμορφώσεις των άκρων καθώς και από ιλίγγους

(βλ. σχετ. την κατάθεση της μάρτυρα που εξετάστηκε με επιμέλεια των αιτούντων, το από 21-01-2016 ενημερωτικό σημείωμα ασθενούς του Γενικού Νοσοκομείου ……………….. από 07-12-2018 ιατρική γνωμάτευση του Νευρολόγου, ………………………… καθώς και την από 10-12-2018 ιατρική βεβαίωση του Παθολόγου,…………………….

Επίσης, αποδείχθηκε ότι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για το λειτούργημα τόσο του προσωρινού, όσο και του οριστικού δικαστικού συμπαραστάτη κρίνεται, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της συμπαραστατουμένης (αρθ. 1684 ΑΚ), όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές ανάγκες της, η αδερφή της συμπαραστατουμένης και θυγατέρα των αιτούντων (βλ. σχετ. το από 04-12- 2018 πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου……………του……………………και της………………….., …….., παρέχει τα εχέγγυα ότι θα ασκήσει με επάρκεια και συνέπεια το λειτούργημα, που της ανατίθεται, ενεργώντας πάντοτε προς το συμφέρον της συμπαραστατουμένης, δεδομένου ότι συνοικεί κοντά της και έχει αναλάβει τη συνολική της φροντίδα και περιποίηση, περιβάλλοντάς την με αισθήματα αγάπης και στοργής (βλ. σχετ. την κατάθεση της μάρτυρα που εξετάστηκε με επιμέλεια των αιτούντων).

Στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγει, άλλωστε, και η προαναφερόμενη έκθεση κοινωνικής έρευνας της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, η οποία συνεκτιμάτα κατά τη διαμόρφωση της κρίσης του Δικαστηρίου σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης (1674 ΑΚ).

Περαιτέρω, πρέπει να διορισθεί, σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 1682 εδ. β` ΑΚ, συμβούλιο, το οποίο θα ασκεί το έργο της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης για το χρονικό διάστημα μετά την τελεσιδικία της παρούσας, αποτελούμενο από τα εξής πρόσωπα: 1) ……………………. ………………….. και της ……………….με Α.Δ.Τ……………εκδοθέν στις 25-08-….από Τ.Α………………….και με Α.Φ.Μ. ………………………Δ.Ο.Υ. ………………… κάτοικο Δημοτικής Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας ………….. του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας ……..του Δήμου ως πρόεδρο, αριθ. ως μέλος και 3)……………………………………..του………….με Α.Δ.Τ…………………ΔΟΥ………………..κάτοικο Δημοτικής Κοινότητας ………..της Δημοτικής Κοινότητας ……………του Δήμου……………….. της Περιφερειακής Ενότητας …………………………………..ως μέλος.

Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να βοηθήσουν το έργο της ανωτέρω δικαστικής συμπαραστάτριας, ασκώντας αποτελεσματικά την εποπτεία της συμπαράστασης. Κρίνονται δε κατάλληλα για το λειτούργημα αυτό ενόψει της στενής συγγενικής σχέσης που τα συνδέει με την συμπαραστατούμενη (βλ. σχετ. κατάθεση της μάρτυρα που εξετάστηκε με επιμέλεια των αιτούντων). Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η υπό κρίση αίτηση να γίνει δεκτή, ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό.

Τέλος, πρέπει να διαταχθεί, κατ’ αρθ. 1675 ΑΚ, 802 παρ. 4, 5 και 805 παρ. 4 ΚΠολΔ, η Γραμματέας του Δικαστηρίου αυτού αφενός μεν να καταχωρήσει το διατακτικό της παρούσας απόφασης στο ειδικό βιβλίο, που τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου, αφετέρου δε να επιμεληθεί για την επίδοση της παρούσας στα πρόσωπα, που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις του ΚΠολΔ, καθώς επίσης και στη συμπαραστατούμενη, με την υπενθύμιση στην τελευταία του δικαιώματός της να ασκήσει ένδικα μέσα, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό της παρούσας.

Δικαστικά έξοδα δεν επιδικάζονται διότι δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΕΙ τη με αριθμ. έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ……………24-12-2018 αίτηση.

ΔΕΧΕΤΑΙ την υπό κρίση αίτηση. ΘΕΤΕΙ τη ………………………… του …………………………και της …………………. με Α.Δ.Τ. ……………. εκδοθέν στις ………………………………………… Τμ. Ασφ. ……………………..με Α.Φ.Μ…………………….. Δ.Ο.Υ. ………………, κάτοικο Δημοτικής Κοινότητας …………………του Δήμου…………………της Περιφερειακής Ενότητας αριθ………..), σε καθεστώς πλήρους στερητικής δικαστικής συμπαράστασης.

ΔΙΟΡΙΖΕΙ προσωρινή δικαστική συμπαραστάτρια της συμπαραστατουμένης, …………………. και της ………………………. για το χρονικό διάστημα από την έκδοση μέχρι την τελεσιδικία της παρούσας και οριστική δικαστική συμπαραστάτρια, για το μετέπειτα της τελεσιδικίας της παρούσας χρόνο, την …………………… του ……………… και της…………………… Α.Δ.Τ. ……. εκδοθέν στις…………………….. από Τ.Α………………….. και με Α.Φ.Μ……………..Δ.Ο.Υ. ……………………..κάτοικο Δημοτικής Κοινότητας …….της Δημοτικής Ενότητας …………….. του Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας (οδός ………………..)

ΑΝΑΘΕΤΕΙ την επιμέλεια του προσώπου της συμπαραστατουμένης στην ορισθείσα δικαστική συμπαραστάτρια.

ΔΙΟΡΙΖΕΙ τριμελές εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τους:

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη Γραμματέα αυτού του Δικαστηρίου να προβεί στην καταχώρηση του διατακτικού αυτής της απόφασης στο ειδικό βιβλίο που τηρείται στη γραμματεία του Δικαστηρίου αυτού για το σκοπό αυτό. ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη Γραμματέα αυτού του Δικαστηρίου να επιμεληθεί για την επίδοση της παρούσας στη συμπαραστατούμενη, στη δικαστική συμπαραστάτρια και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία. ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση, στο ακροατήριό του, στη Λαμία, στις 15 Νοεμβρίου 2019, χωρίς την παρουσία των αιτούντων και του πληρεξουσίου δικηγόρου τους. Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Σ.

Δικαστική συμπαράσταση. Θέση σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση προσώπου πάσχοντος από επιληψία, κατάθλιψη και μειωμένες γνωστικές λειτουργίες. Δεν κρίνεται αναγκαία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ούτε και η προσωπική επικοινωνία του Δικαστηρίου με τη συμπαραστατέα για το σχηματισμό άμεσης αντίληψης της κατάστασης της τελευταίας, καθόσον από τα προσκομισθέντα δημόσια έγγραφα προκύπτει με σαφήνεια η μορφή και ο βαθμός της πνευματικής νόσου από την οποία πάσχει η συμπαραστατέα και η καταλυτική επίδραση της ως άνω αναπηρίας στις διανοητικές λειτουργίες και στη δυνατότητα επικοινωνίας αυτής.

Δεκτή η αίτηση. Διορίζει προσωρινή και οριστική δικαστική συμπαραστάτρια την αδελφή της συμπαραστατούμενης. Τριμελές εποπτικό συμβούλιο. Διατάσσει τη Γραμματέα του Δικαστηρίου να προβεί στην απαιτούμενη καταχώρηση του διατακτικού της απόφασης και στην επίδοσή της στην συμπαραστατούμενη, στη δικαστική συμπαραστάτρια και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για οποιοδήποτε νομικό ζήτημα σας απασχολεί σχετικά με τη δικαστική συμπαράσταση 

  • Θεσσαλονίκη στο 2310 500 442
  • Περαία Θεσσαλονίκης στο 2392 181 200
  • Αθήνα στο 210 9585365

(ώρες επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή : 09.00-14.30 & 18.00-20.00 – εκτός απογεύματος Τετάρτης ).

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δικαστική συμπαράσταση: Διαδικασία, Προϋποθέσεις

 

Δικηγόροι Θεσσαλονίκη

ΑLZHEIMER ΑΝΟΙΑαιτηση στον εισαγγελεα για ακουσια νοσηλειαακούσια νοσηλείαακούσια νοσηλεία αστυνομιαακούσια νοσηλεία δικηγόροσ θεσσαλονικηακουσια νοσηλεια σε ιδιωτικη κλινικηακούσια νοσηλεία τοξικομανώναντικατασταση δικαστικου συμπαραστατη και εποπτικου συμβουλιουΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟγνησιο υπογραφης σε ατομο με ανοιαΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗδικαστικη επιμελεια ατομου με αναπηριαδικαστικη επιμελεια ηλικιωμενουδικαστική συμπαράστασηδικαστικη συμπαρασταση αθήναδικαστικη συμπαρασταση αλτσχαιμερδικαστικη συμπαρασταση αμεαδικαστικη συμπαρασταση αμοιβη δικηγορουδικαστικη συμπαρασταση διαδικασίαδικαστική συμπαράσταση δικαιολογητικάδικαστική συμπαράσταση δικηγόροιδικαστική συμπαράσταση εγγραφαδικαστικη συμπαρασταση ή πληρεξουσιοδικαστικη συμπαρασταση θεσσαλονικηδικαστική συμπαράσταση κόστοςδικαστική συμπαράσταση μέσω εισαγγελέαδικαστικη συμπαρασταση προυποθεσειςδικαστικη συμπαρασταση πωληση ακινητουδικαστικη συμπαρασταση τι ειναιδικαστική συμπαράσταση τοξικομανηςδικηγορος δικαστικη συμπαραστασηεξουσιοδοτηση απο ατομο με ανοιαεπιμελεια αναπηρουεπιμελεια ηλικιωμενωνεπιμελεια ηλικιωμενων ανοιακαλόσ δικηγόροσ για δικαστικη συμπαραστασηκηδεμονία ενηλίκουκηδεμονια ηλικιωμενουπληρεξουσιο απο ατομο με ανοιαποσο κοστιζει η δικαστικη συμπαραστασηΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

avatar
Μιχαήλ Ζηδιανάκης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Ποινικολόγος Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επικεφαλής στο e-nomika.gr

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 - ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 - ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button