Νομικά θέματα Μετανάστευσης
Το e-nomika και οι συνεργάτες δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη αλλοδαπών σε θέματα της διαμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τη διοικητική επίλυση θεμάτων απέλασης.
Η μετανάστευση έχει μετατρέψει την πόλη της Αθήνας σε μία από τις πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα θέματα μετανάστευσης της Αθήνας αυξάνονται καθημερινά. Πράγματι, η δημοτική διοίκηση της ελληνικής πρωτεύουσας ασχολείται καθημερινά με θέματα μετανάστευσης της Αθήνας.
Ο νόμος 3386/2005 ρυθμίζει τα θέματα μετανάστευσης της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 3386/2005, υπήκοος τρίτης χώρας που εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος πρέπει να έχει διαβατήριο ή άλλο έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να φέρουν θεώρηση, εφόσον αυτό απαιτείται από έγκυρες διεθνείς συμφωνίες, κοινοτικό δίκαιο και εθνικούς κανονισμούς.
Πως γίνεται η Θεώρηση
Η θεώρηση λαμβάνεται από τις αρχές του προξενείου του τόπου κατοικίας. Η θεώρηση μπορεί να είναι είτε θεώρηση Schengen, είτε θεώρηση για μακροχρόνια διαμονή (εθνική θεώρηση). Η εθνική θεώρηση εκδίδεται σύμφωνα με τους σχετικούς νόμιμους κανονισμούς διαμονής και η διάρκειά της εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τη διάρκεια της προβλεπόμενης διάρκειας διαμονής.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν θεώρηση επιτρέπεται να εισέλθουν και να διαμείνουν στο Ελληνικό έδαφος έως τρεις μήνες ή εν μέρει εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου τους.
Ένας υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος έλαβε θεώρηση για την Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής εάν επιθυμεί να εργαστεί στην Ελλάδα ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ή αν έχει σύζυγο ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα ή για εξαιρετικούς λόγους όπως η εμπορία θύματος / ανθρωπιστικοί λόγοι.
Υποβολή αίτησης
Το πρόσωπο που εισέρχεται νόμιμα στην Ελλάδα και υποβάλλει αίτηση για άδεια παραμονής πρέπει να διαθέτει έγκυρο διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμφωνίες. Δεν πρέπει να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχει πλήρη ασφάλιση υγείας και θα πρέπει να διαθέτει τους πόρους για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής στη χώρα καταγωγής του. Το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για έκδοση άδειας διαμονής στην Ελλάδα πρέπει, κατά την είσοδό του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησής του, να υποβάλει αίτηση χορήγησής του. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει προκαταβολή όπως ορίζεται στο άρθρο 92 του Ν. 3386/2005.
Η αρμόδια αρχή για την εξέταση των θεμάτων μετανάστευσης στην Αθήνα είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου διαμονής ή κατοικίας του. Το Τμήμα που σχετίζεται με θέματα Μετανάστευσης Αθηνών βρίσκεται στην οδό Μεζόνου 45, Αθήνα.
Το e-nomika και οι συνεργάτες δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη αλλοδαπών σε θέματα της διαμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τη διοικητική επίλυση θεμάτων απέλασης.
Ειδικότερα αναλαμβάνουμε:
- Την έκδοση – ανανέωση αδειών διαμονής (residence permits) για εργασία, σπουδές, ανθρωπιστικούς λόγους κτλ.
- Την πολιτογράφηση και κτήση της ελληνικής ιθαγένειας (απόκτηση ελληνικής ταυτότητας – greek ID)
- Την ακύρωση της διοικητικής – δικαστικής απέλασης
Επικοινωνήστε μαζί μας, για οποιοδήποτε νομικό ζήτημα σας απασχολεί.