ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Πως ορίζεται η Δωρέα

Δωρεά

`Αρθρο 496

`Εννοια

Η  παροχή  σε  κάποιον ενός περιουσιακού αντικειμένου αποτελεί  δωρεά, αν γίνεται κατά τη συμφωνία των μερών χωρίς αντάλλαγμα.

Ανάκληση της δωρεάς         Ο δωρητής έχει το  δικαίωμα  να  ανακαλέσει  τη  δωρεά,  αν  ο  δωρεοδόχος  φάνηκε με βαρύ του παράπτωμα αχάριστος απέναντι στο δωρητή ή στο σύζυγο ή σε στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωσή  του να διατρέψει το δωρητή.

Αρθρο 509   Η Ανάκληση της δωρεάς γίνεται με  δήλωση  προς  το  δωρεοδόχο.   Αφού  γίνει  η  ανάκληση αποσβήνεται η υποχρέωση του δωρητή για παροχή  καιαναζητείται η παροχή που εκπληρώθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις για  τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.Αρθρο 511      Προκαταβολική παραίτηση από το δικαίωμα της ανάκλησης δεν ισχύει.

Αν η δωρεά ακινήτου έγινε με συμβόλαιο δωρεάς που μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο και έχουν περάσει δέκα και πλέον χρόνια από τότε, ο δωρεοδόχος έχει γίνει κύριος του ακινήτου με δύο τρόπους, α) από την ημέρα της μεταγραφής του συμβολαίου με την ιδιότητα του δωρεοδόχου, αλλά επίσης β) έχει καταστεί κύριος του ακινήτου δέκα χρόνια μετά από την μεταγραφή ως αποκτήσας αυτό με τακτική χρησικτησία, δηλαδή ως έχων νόμιμο τίτλο (συμβόλαιο δωρεάς) με διάνοια κυρίου (δηλαδή συμπεριφορά ως αποκλειστικός και μοναδικός ιδιοκτήτης του ακινήτου) και με καλή πίστη, (καλοπροαίρετα).

 

Αν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις τότε ο δωρεοδόχος μπορεί να αντιτάξει στην αγωγή του δωρητή ανάκλησης της δωρεάς την ένσταση της χρησικτησίας ότι δηλαδή έχει καταστεί κύριος του ακινήτου μετά την παρέλευση των 10 ετών από την μεταγραφή του συμβολαίου δωρεάς και έχει αποκτήσει νόμιμο και αυτοτελές δικαίωμα διατήρησης του ακινήτου στην ιδιοκτησία του.

Δείτε περισσότερα για δικηγόροι Θεσσαλονίκη

Πως ορίζεται η Δωρέα 9
ανάκληση δωρεάςδωρεάδωρεά ακινήτουτι είναι η δωρεά

avatar
Μιχαήλ Ζηδιανάκης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Ποινικολόγος Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επικεφαλής στο e-nomika.gr

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

2310 500 442 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2392 181 200 - ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

210 95 85 365 - ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 και 18.00-20.00 (Δευτέρα – Πέμπτη)
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview
Call Now Button