Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα είναι ένα σοβαρότατο παράπτωμα με κυρώσεις τόσο διοικητικές (πρόστιμα του Κ.Ο.Κ) όσο και ποινικές. Δυστυχώς, το φαινόμενο συναντάται συνήθως σε μικρές ηλικίες ή ανήλικους τόσο με την οδήγηση ΙΧ αυτοκινήτων, όσο και δικύκλων μοτοσυκλετών ή μοτοποδηλάτων.
Κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος η ασφαλιστική εταιρία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει οποιονδήποτε τρίτο που ζημιώθηκε από οδηγό χωρίς δίπλωμα. Συνεπώς το θύμα ενός τροχαίου λαμβάνει πάντα την δικαιούμενη αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία.
Ωστόσο, η ασφαλιστική εταιρία στη συνέχεια μπορεί να στραφεί εναντίον του οδηγού αλλά και του ιδιοκτήτη του οχήματος, απαιτώντας το οποιοδήποτε ποσό κατέβαλε.
Η ευθύνη λοιπόν του οδηγού χωρίς δίπλωμα είναι απεριόριστη. Για παράδειγμα αν προκαλέσει ένα θανατηφόρο ατύχημα ή ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό και η ασφαλιστική καταβάλει στο θύμα του τροχαίο ποσό 200.000 Ευρώ, εν συνεχεία η ασφαλιστική θα διεκδικήσει το ποσό από τον οδηγό του οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα.
Περαιτέρω ευθύνεται και ο ιδιοκτήτης του οχήματος.
Ειδικότερα:
Κατά την διάταξη του άρθ. 4 Ν. ΓΠΝ/1911 «διά πάσαν υπό του αυτοκινήτου κατά την λειτουργία του ζημίαν προς τρίτους ενέχεται εις αποζημιώσεις ο οδηγός και ο κατά το άρθρον 2 κάτοχος, ο δε ιδιοκτήτης εν η περιπτώσει είναι τοιούτος άλλος, ή, ο κάτοχος ενέχεται μόνον μέχρι της αξίας του αυτοκινήτου το οποίον παραχωρών εις το ζημιωθέν πρόσωπον δύναται, κατά την κρίσιν του δικαστηρίου, να απαλλαγεί πάσης άλλης αποζημιώσεως…».
Από την άνω διάταξη, συνάγεται ότι, επειδή η ευθύνη του ιδιοκτήτη του ζημιογόνου οχήματος θεμελιώνεται, ανεξάρτητα από το αν αυτός, κατά το χρόνο του ατυχήματος, είναι οδηγός ή κάτοχος, (αντικειμενική ευθύνη),ο νόμος για να μετριάσει την αυστηρότητα της αντικειμενικής ευθύνης του ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν είναι κάτοχος ή οδηγός, περιορίζει ποσοτικά την ευθύνη του μέχρι την αξία του ζημιογόνου αυτοκινήτου κατά τον αμέσως πριν το ατύχημα χρόνο.
Ο περιορισμός αυτός της ευθύνης γίνεται με τη μορφή της ένστασης, που έχει ως βάση ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν είναι συγχρόνως και κάτοχος ή οδηγός αυτού.
Γράφει ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, δικηγόρος Δ.Σ.Θ.
Για περισσότερες πληροφορίες, νομική καθοδήγηση και ανάληψη της υπόθεσης σας ή διεκδίκηση τυχόν δικαιούμενης αποζημίωσης μπορείτε να απευθύνεστε στο δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο 2392 181 200 (09-14.30 και 18.00-20.00)
Δείτε περισσότερα για δικηγόροι Θεσσαλονίκη